IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед остави референтната си лихва на 22-годишен връх

Централните банкери не планират да понижават лихвите, преди да са сигурни, че инфлацията се забавя устойчиво

21:19 | 31.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Федералният резерв на САЩ остави основните си лихви непроменени за четвърти пореден път, но заяви, че няма да започне с разхлабването на паричната политика, преди да е сигурно, че инфлацията се забавя устойчиво към целта.

Членовете на федералната комисия по отворения пазар (FOMC) оставиха референтната лихва по федералните фондове в текущия диапазон от 5,25%-5,5%, става ясно от решението на централната банка. Централните банкери заявиха, че балансът между рисковете за постигане на целта за заетост и инфлационните цели вече се подобрява.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл положи основите на промяната миналия месец, когато каза, че има малка вероятност да е необходимо ново увеличение на лихвите.

Въпреки че пазарът приема от месеци, че Федералният резерв вероятно е приключил с повишаването на лихвите, най-актуалният въпрос е „Кога ще започне намаляването?“.

Фед повиши лихвите си за последен път през юли 2023 г., като от тогава до момента инфлацията се забави и нивото ѝ вече се доближава до целта на централната банка от 2% за 12 месеца.

От новото изявление на банката обаче става ясно, че централните банкери не смятат, че "ще бъде уместно да намалят целевия диапазон, докато не придобият по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към 2%", което отслаби надеждите за намаляване на лихвения процент в близко бъдеще.

Само преди няколко седмици трейдърите на фючърси по федералните фондове бяха убедени, че Фед ще започне да разхлабва политиката си още през март, определяйки почти 90% вероятност за подобно движение, сочат данни на инструмента FedWatch на CME Group. Сега има значително по-голяма несигурност, тъй като коментарите на представителите на Фед в последно време показваха към по-предпазлив подход към обявяването на победа над инфлацията.

„Смятаме, че централните банкери не могат да повярват, че са напът да постигнат мекото кацане и се фокусират върху това да не го провалят, като обявят победата си над инфлацията твърде рано, или като чакат твърде дълго, за да започнат да съкращават лихвите“, коментира по-рано Кришна Гуха от Evercore ISI в бележка, цитирана от Ройтерс.

Мишел Боуман, която е сред най-ястребово настроените членове на Фед, в началото на януари призна, че възгледите ѝ са се променили и не смята, че са нужни още повишения на лихвите, а разхлабването на паричната политика може да бъде оправдано, ако инфлацията продължи да се забавя.

В момента всички очакват изявлението на гуверньора Джером Пауъл по време на пресконференцията след срещата на Фед.

„Централните банкери ще могат да разгледат много ключови данни между срещите през януари и март, особено по отношение на инфлацията“, коментира Матю Луцети, главен икономист на Deutsche Bank за САЩ, цитиран от CNBC. „Резултатите ще имат решаващо значение за прогнозите за бъдещите действия на Фед“, обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
5% си е сериозна лихва за хАмерика. НО като се има впредвид как се печатат пари там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още