IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надвисналата криза над репо пазара може да накара Фед да разхлаби политиката си

Банкови ръководители очакват ръст на търсенето на кеш и спад на ликвидността

20:37 | 22.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от банковите лидери на Wall Street усещат, че на пазарите за краткосрочно финансиране в САЩ предстои криза, която вероятно ще започне още през март. Това може да накара Федералния резерв да разхлаби паричната си политика, пише Ройтерс.

В периода между март и май предстои поредица от събития, някои от които ще свият количеството пари в брой във финансовата система, а други ще увеличат търсенето на ликвидност, показват интервюта с четирима банкови ръководители.

Механизмът за отпускане на заеми от Фед, който беше въведен след регионалната банкова криза миналата година, е в сила до 11 март, като неизплатените по него средства възлизат на 129 млрд. долара. Това ще сложи край на инструмента, превърнал се в привлекателен източник на финансиране за банките.

Засега само няколко банки са приели друг пазарен предпазен механизъм, т.нар. постоянно репо улеснение (SRF), който представителите на Фед поддържат като предпазна мярка.

В същото време търсенето на кеш вероятно ще се увеличи с емитирането на огромни количества американски държавен дълг и с тримесечните и години данъчни задължения, които трябва да бъдат изплатени до съответно 15 март и 15 април. В допълнение, ако времето за сетълмент на сделките бъде намалено допълнително през май, това може да увеличи търсенето на краткосрочно финансиране, тъй като компаниите, които не са напълно подготвени за този преход, ще се нуждаят от овърнайт финансиране.

Всичко това се случва, докато Федералният резерв постоянно тегли пари от финансовата система, като продава облигации от баланса си, намалявайки подкрепата за икономиката от времето на пандемията.

Стратезите на BNY Mellon изчисляват, че количеството пари, вложени за една нощ във Фед от фондове на паричния пазар и други, считани за свръхликвидност в системата, може да паднат под 200 млрд. долара до май, една десета от средствата, отчетени през юни миналата година.

Някои смятат, че средствата по тези овърнайт споразумения за обратно изкупуване могат да спаднат до нулата към средата на годината .

Цялото напрежение вероятно ще се прояви на пазарите за краткосрочно финансиране. Лихвените проценти по репо сделките, при които инвеститорите заемат средства срещу държавни ценни книжа, се повишиха за кратко в края на ноември и през декември Въпреки че участниците на пазара първоначално отдадоха увеличението на други фактори, банкерите заявиха, че в последно време ликвидността излиза на преден план.

„Ликвидността може да започне да се пропуква, тъй като необходимостта от финансиране продължава да расте“, коментира Джеймс Табачи, главен изпълнителен директор на South Street Securities. „Това е балансиран процес и няма да отнеме много време, докато предизвика смущение на финансовите пазари.“

Резките ръстове на пазарите за краткосрочно финансиране, особено ако се окажат продължителни, може да представляват заплаха за финансовата стабилност, тъй като става по-трудно и по-скъпо за фирмите, които най-много се нуждаят от пари, да получат такива. Това може да изложи всички кредитори, които не са успели да стабилизират депозитите си след миналогодишната банкова криза, на риск.

Съвкупността от тези фактори също така подчертава как рискът от грешка в политиката се увеличава с приближаването на инфлационната цел на Федералният резерв от 2%.

Един пазарен срив, в зависимост от степента на неговата интензивност, би могъл да послужи като сигнал за Фед, че е време да разхлаби политиката си. Някои стратези считат забавянето на темпа на количествено затягане за възможен отговор.

Въпреки че понижението на основните лихви е отделен въпрос, пазарите залагат, че Фед ще започне с разхлабването през май, въпреки че централните банкери казват, че трябва да разгледат още данни.

Миналата седмица управителят на Федералния резерв Кристофър Уолър каза, че използването на постоянното репо улеснение на Фед, което в момента не се случва, би било индикатор, че ликвидността намалява. Той го посочи като предпазна мярка, която ще попречи на нещата да излязат извън контрол.

Amalgamated Bank, с активи за около 8 млрд. долара, тази година подобри своите планове за действие при извънредни ситуации, за може да се справи и при по необичайни условия, заяви финансовият директор Джейсън Дарби.

Банката използва Програмата за срочно финансиране на Фед, която изтича през март, в умерена степен и обмисля да разсрочи заем, чийто падеж настъпва преди крайния срок, за още една година, за да се възползва от условията на програмата.

През септември 2019 г. репо лихвите скочиха заради липса на ликвидност, което принуди Фед да действа. Джон Велис, валутен стратег в BNY Mellon, каза, че бумът на репо сделките по това време „наистина започна да се усеща“, тъй като тримесечните корпоративни данъци трябваше да бъдат платени до септември.

„Не знаем кога отново ще стигнем до този момент“ на недостатъчна ликвидност, коментира Велис. „Пазарът ще ни подскаже.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още