IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите вече се вслушват в думите на централните банкери, че е рано за разхлабване

Трейдърите намалиха залозите си за понижение на лихвите от ЕЦБ, АЦБ и Фед

21:15 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите на най-големите пазари в света най-накрая обръщат внимание на предупрежденията на централните банки и оттеглят залозите си за рязко намаляване на лихвените проценти тази година, предава Bloomberg.

Последният етап от актуализацията на прогнозите започна в сряда, след като инфлацията в Обединеното кралство се ускори изненадващо за първи път от близо година насам през декември. Минути след публикуването на доклада пазарът вече залагаше на четири понижения от по 25 базисни пункта всяко от Английската централна банка (АЦБ) тази година, след като миналия месец трейдърите очакваха цели шест такива намаления.

В продължение на дни представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералния резерв запазват по-предпазлив тон по отношение на перспективите за разхлабване на паричната политика. Резултатите на Великобритания може  да представляват само моментно отклонение от дългосрочната низходяща тенденция, но те подкрепиха позицията на централните банкери и овладяха част от ентусиазма за разхлабването на паричната политика.

Трейдърите вече се съобразяват с изявленията на централните банкери и данните, залагайки на по-малък брой лихвени понижения от големите централни банки по света тази година. Те също изместиха потенциалните ходове напред във времето, като в момента смятат, че има по-малък шанс лихвите да бъдат намалени през първото тримесечие.

Предпазливостта на централните банкери по отношение на намаляването на лихвените проценти се дължи на редица причини - от относителната стабилност на заетостта и икономиките до опасенията, че инфлацията ще се окаже упорита и ще остане над целевите стойности.

А много централни банкери все още имат неприятни спомени от ускорението на инфлацията през последните две години, след като първоначално прогнозираха, че то ще бъде преходно. Сега, дори след като инфлацията е достигнала своя връх в големите икономики, те внимават да не подценят отново заплахата и да разхлабят паричната си политика твърде рано или твърде бързо.

Във вторник членът на Управителния съвет на Фед Кристофър Уолър заяви, че централната банка на САЩ трябва да действа внимателно, когато започне да намалява лихвите си, като коментарите му понижиха очакванията за разхлабване.

Пазарите в момента прогнозират намаления на лихвите с общо 150 базисни пункта в САЩ през тази година, което е по-малко от очакваните миналата седмица 166 базисни пункта. Шансът за намаление през март, който първоначално пазарите считаха за сигурен, в момента е около 50%.

Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард междувременно заяви в сряда, че пазарните залози отвличат вниманието от усилията на ведомството за борба срещу инфлацията.

„Това не помага в борбата ни с инфлацията, ако очакванията са твърде високи в сравнение с решението, което ще вземем“, каза тя в интервю за Bloomberg House в Давос.

Паричните пазари реагираха, като намалиха броя на лихвените съкращения, очаквани тази година. Сега те залагат на понижения от общо 140 базисни пункта до края на годината, разпределени между пет понижения и смятат, че има 60% шанс за шесто намаление.

Пазарите вече обръщат внимание на предупрежденията на централните банкери. Графика: Bloomberg Пазарите вече обръщат внимание на предупрежденията на централните банкери. Графика: Bloomberg

Във Великобритания данните за инфлацията бяха ключовият двигател на пазара. Очакванията за четири понижения в сравнение с шест само месец по-рано, като  първият ход се очаква да бъде направен през юни, а не през май.

„Става все по-ясно, че централните банки няма да бързат рязко да намаляват лихвите“, заяви Сузана Стрийтър, ръководител на отдел "Пари и пазари" в Hargreaves Lansdown. Те са „изправени пред упоритата инфлация и увеличаващите се геополитически рискове, особено в Близкия изток, като не се вижда краят на смущенията при доставките, които заплашват да повишат цените на стоките“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още