IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания отново тръгна нагоре след 10 месецa на спад

Ускорението намали залозите за ранни лихвени понижения от Английската централна банка

11:30 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е ускорила неочаквано за първи път от 10 месеца насам – резултат, който вероятно ще отложи обсъждането на разхлабването на паричната политика от Английската централна банка (АЦБ).

Потребителските цени са се повишили с 4% на годишна база през декември в сравнение с ръст от 3,9% през предходния месец, съобщиха от Националната статистическа служба (ONS) в сряда, цитирани от Bloomberg. Резултатът надмина очакванията на икономистите за забавяне на инфлацията до 3,8%. Базисната инфлация, която премахва волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, е останала стабилна на ниво от 5,1%.

Инфлацията във Великобритания се е ускорила неочаквано за първи път от 10 месеца насам. Графика: Bloomberg Инфлацията във Великобритания се е ускорила неочаквано за първи път от 10 месеца насам. Графика: Bloomberg

Тези данни вероятно ще накарат трейдърите да намалят залозите си за понижение на лихвените проценти още през май. По-слабите данни за инфлацията и заплатите по-рано засилиха очакванията за разхлабване на паричната политика през 2024 г., въпреки че гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли се придържа към идеята за „по-високи лихви за по-дълго време“. Освен това е възможно резултатите за януари отново да отчетат ускорение на инфлацията заради по-високите сметки за енергия на домакинствата.

„Днешните данни показват, че има още „работа за вършене“, заяви Алпеш Палежа, водещ икономист в Конфедерацията на британската индустрия. „Рисковете за перспективите за инфлация остават силно възходящи. В краткосрочен план вдигането на горната граница на цените на енергията от британския енергиен регулатор Ofgem през януари вероятно ще доведе до малко ускорение на инфлацията.

Инвеститорите понижиха залозите за намаляване на лихвените проценти от АЦБ. В момента пазарите смятат, че има само 60% шанс за понижение през май, за което бяха категорични преди дни. Те залагат на общо четири сигурни понижения от по 25 пункта през тази година, или с едно по-малко от прогнозираните пет в началото на 2024 г.

„Ускорението на ръста на цените днес предполага, че пазарът е избързал с очакванията за ранни намаления на лихвите“, заяви Ед Монк, помощник-директор във Fidelity International. „Днешният резултат е още една пречка по пътя към разхлабването. Последният етап от забавянето на инфлацията към целевата стойност може да се окаже най-труден за преодоляване“.

Резултатите в Обединеното кралство отразява подобно на отчетеното в САЩ миналата седмица засилване на ценовия натиск, което също повлия леко на очакванията за намаляване на лихвите. Инфлацията там се ускори до 3,4% през декември от 3,1%.

ONS заяви, че основният ценови натиск, който се следи внимателно от АЦБ, също е бил по-силен от очакваното през декември. Инфлацията в сектора на услугите се е забързала до 6,4% през декември от 6,3% през ноември.

Ръстът на цените на храните обаче е продължил да се забавя, достигайки 8% през декември от 9,2% през ноември. Това обаче е компенсирано от поскъпването на цените на алкохола и тютюневите изделия, чиито цени са се повишили с 12,8% спрямо предходната година през декемри.

Инфлацията все пак е доста по-ниска от прогнозираното от централната банка през ноември, което позволи на правителството на премиера Риши Сунак да изпълни обещанието си да забави инфлацията до два пъти по-ниски нива. Министърът на финансите Джеръми Хънт заяви, че усилията им ще продължат и през 2024 г.

„Както видяхме в САЩ, Франция и Германия, инфлацията не се движи праволинейно, но нашият план работи и трябва да се придържаме към него“, коментира Хънт в изявление. „Взехме трудни решения, за да контролираме кредитирането, а сега променяме посоката, така че трябва да продължим по плана, който сме заложили, което включва и стимулиране на растежа с по-конкурентни данъчни равнища".

Прогнозите в момента показват, че инфлацията може да се върне към целта на АЦБ от 2% до април, когато се очаква нов рязък спад в сметките за енергия на домакинствата. Това ще бъде много по-рано, отколкото централната банка прогнозира миналия месец. През декември тя посочи връщане към целта едва към края на 2025 г. 

Инфлацията във Великобритания може да се върне към целта през пролетта. Графика: Bloomberg Инфлацията във Великобритания може да се върне към целта през пролетта. Графика: Bloomberg

„Въпреки ускорението през декември, очаква се инфлацията да продължи да се забавя тази година“, заяви Яел Селфин, главен икономист в KPMG. „Очакваното цялостно подобрение на перспективите за инфлацията, съчетано със забавянето на икономиката< вероятно ще позволи на АЦБ да започне да намалява лихвените проценти от втората половина на годината“.

Данните от сряда слагат край на поредицата от доклади, показващи отслабване на инфлационния натиск. Икономиката се е свила повече от очакваното както през второто тримесечие, така и през октомври и ноември, оставяйки Обединеното кралство на ръба на рецесията. На пазара на труда свободните работни места са намалели, а заплатите се увеличават по-бавно, отколкото икономистите очакваха, което отново стимулира ръста на цените.

Тези доклади накараха търговците да очакват първото понижение на лихвените проценти още през май, последвано от още четири намаления от по 25 базисни пункта до края на годината.

Като индикатор за упорит инфлационен натиск обаче производствените цени при услугите са се повишили с 3,6% през четвъртото тримесечие спрямо 3,5% през третото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още