IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Петров: Понижение на лихвите е добра новина за дълговите пазари на развиващите се страни

Ролята на централните банки е да запазят чувствителността за инфлацията и да не допускат предишни грешки с бързи намаления на лихвите, коментира финансистът

20:20 | 19.01.24 г.

За дълговите пазари в развиващите се държави всяко намаление на лихвените проценти по резервните валути, в евро или долар, е една позитивна новина, защото това ще означава съответно и редуциране на рисковите премии по тези задължения в чуждестранна валута. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи финансистът Борис Петров.

„През последните седмици инвеститорите натрупаха очаквания за намаляване на лихвените проценти. Това се дължи на данните, за намаляващата инфлация, като очакванията са намаленията да се случат през март от страна на Федералния резерв“, посочи той.

Според него ролята на централните банки е да запазят чувствителността за инфлацията, на която влияят много фактори, и да не допускат предишни грешки с бързи намаления на лихвите.

Прогнозите са Федералния резерв да започне намаления още през март, като Европейската централна банка (ЕЦБ) често е по-консервативна в политиките си и се очаква действията да следват тези в САЩ с няколко месеца закъснение. В Давос управителят на ЕЦБ (Кристин Лагард) запозна бизнес елита с нагласите на централната банка, като инфлацията не е още преборена и се очакват данни за заплатите през първото тримесечие. Напрежението в Близкия изток играе важна роля, за намаляването на лихвените проценти, тъй като евентуална ескалацията би нарушила веригата на доставки, което би довело до шок в предлагането, посочва Петров. 

Рискът от рецесия след повишение на лихвите е по-висок в Европа, заради някои структурни проблеми, които се виждат при недобре, представящата се икономика на Германия. Проблемите в най-голямата европейска икономика са свързани и с преориентиране на автомобилната индустрия на страната.

„Очакванията за между четири и шест намаления в рамките на годината са агресивни, смята Борис Петров и заяви, че прогнозите за три пъти са по-реалистични, като допусна, че при ЕЦБ те ще започнат през втората половина на годината, като лихвеният процент ще достигне 3,25% до края на 2024 г. – Очакванията от Фед са да започне намаления през март, но исторически погледнато Фед никога не е намалял лихвен процент с повече от 0,25 базисни точки за тримесечие.“

По думите му ЕЦБ е по-консервативна в политиките си от Фед, като се очаква намаленията в Европа да дойдат няколко месеца, след тези в САЩ. Финансистът напомни, че централните банки от Г-7 ежемесечно координират действията си, като ЕЦБ може да предприеме по-бързо намаляване на лихвите, ако ЕС изпадне в по-сериозна рецесия.

Как ще се повиши доходността на облигациите? Ще променят ли изборните резултати в САЩ политиките на Фед? Очаква ли се ротация на пазарите с възвръщане на интереса към акциите?

Материалът не е повод за инвестиционно решение!

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още