IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в САЩ се ускорява с най-бърз темп за последните осем месеца

Силният ръст на цените през януари отлага предстоящото разхлабване на паричната политика от страна на Фед

17:15 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в САЩ са се повишили в началото на годината, разбивайки надеждите за трайно забавяне на инфлацията и вероятно това ще отложи момента за разхлабване на паричната политика на Федералния резерв, пише Bloomberg.

Така нареченият базисен показател на потребителските цени, който изключва волатилните компоненти като енергоизточниците и храните, се е увеличил с 0,4% през януари спрямо декември, като това е най-сериозното ускорение на инфлацията от осем месеца насам, показват публикувани във вторник правителствени данни. На годишна база индексът се увеличава до 3,9% - темп, съответстващ на отчетения през декември.

Икономистите считат базисния показател за по-добър индикатор за основната тенденция при цените, отколкото общия. На месечна база общият ръст на цените достига 0,3%, а спрямо януари 2023 г. общата инфлация се е ускорила до 3,1%.

Тези резултати допълнително ограничават и без това малките шансове представителите на Федералния резерв да започнат да намаляват лихвите си скоро, като съществува риск всяко ускорение на ръста на цените да възобнови преговорите за още затягане на паричната политика. Някои от централните банкери заявиха, че държат да видят сериозно облекчаване на ценовия натиск, преди да понижат лихвите си.

Доходността по държавните облигации се повиши след публикуването на данните, а трейдърите изместват залозите си за намаление на лихвените проценти от май към юни и смятат, че шансовте това да се случи през март са почти нулеви.

Данните на Бюрото по трудова статистика отразяват ръста на цените на хранителните стоки, автомобилните застраховки и здравните услуги. На разходите за подслон се дължи повече от половината от общия ръст.

Ревизирани данни от миналата година потвърдиха, че инфлацията се е забавила повече от първоначално отчетеното в края на 2023 г. Но новите коефициенти, които са в сила от януари, ще поставят по-голям акцент върху услугите и по-малко върху стоките, което според икономистите ще повиши леко перспективите за инфлацията тази година.

Разходите за подслон, които са най-голямата категория в рамките на услугите, са се повишили с 0,6 на сто – най-много от почти година насам. Икономистите считат устойчивото забавяне в тази област като ключа към забавянето на базисната инфлация до целта на Фед.

С изключение на цените на наемите и енергията, цените на услугите са се повишили с 0,8% спрямо декември, най-много от април 2022 г., сочат изчисления на Bloomberg.

Докладът за производствените цени в петък ще даде повече яснота за инфлацията, тъй като няколко категории в този отчет се използват директно в изчислението на ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE). Данните за PCE индекса за януари ще бъдат публикувани по-късно този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още