IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баркин: Фед има достатъчно време да определи момента за понижаване на лихвите

Пазарът на труда остава силен, докато инфлацията е упорито нажежена, изтъква централният банкер

22:40 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Федералният резерв на САЩ има достатъчно време да подходи с търпение относно подходящия момент за започване на понижаване на лихвите, изтъква управителят на Фед в Ричмънд Томас Баркин, добавяйки, че пазарът на труда все още е силен, а инфлацията – упорито нажежена.

Баркин, който тази година влиза във Федералната комисия по отворения пазар и има право на глас при определяне на паричната политика, каза, че „много би искал тази тенденция да продължи и да се разширява“, тъй като централните банкери ще трябва да разгледат данните за инфлацията от „още няколко месеца“. Той отбеляза огромната роля на стоките за отдръпването на ръста на цените в САЩ.

Фед запази лихвените проценти стабилни на четвърто поредно заседание миналия месец. Гуверньорът Джером Пауъл и други представители на регулатора сигнализираха, че е малко вероятно да се стигне до намаляване на лихвите още през март, тъй като искат повече доказателства, че инфлацията поддържа курс към целта от 2%.

„Ще видим докъде ще стигнем, но смятам, че гуверньорът Пауъл говори от името на комисията“, изтъква Баркин.

Предпочитаният от Фед показател за инфлация приключи 2023 г. на ниво от 2,6%, след като достигна връх от 7,1% през 2022 г. Целта на централната банка е 2%.

Забавянето продължава на фона на устойчив икономически растеж и силен пазар на труда. Бюрото по трудова статистика съобщи в петък, че броят на новонаетите служители извън селскостопанския сектор се е увеличил с 353 000 души през януари. Нивото на безработица достига 3,7%, като се задържа под 4% за последните близо две години.

Представители на Фед прогнозираха през декември, че ще намалят референтната лихва по заемите три пъти през 2024 г.

Баркин призна че рискът от напрежение в сектора на търговските имоти е сериозен проблем.

„Относно банките, които наблюдаваме, ние прекарваме много време с тях и продуктивно преглеждаме активите от недвижими имоти и се опитваме да разберем какви са рисковете и какви са резервите срещу тези рискове“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още