IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местър от Фед: От пътя на икономиката зависи увереността ни за намаляване на лихвите

Тя заяви, че все още прогнозира три понижения през 2024 г.

15:45 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Управителят на Федералния резерв в Кливланд Лорета Местър заяви, че централните банкери вероятно ще придобият увереност да намалят лихвените проценти „по-късно тази година“, ако икономиката продължи да се развива според очакванията им, но каза, че не смята, че е необходимо да се бърза с това, предава Bloomberg.

Тя допълни, че служителите на Фед искат да получат повече доказателства, че инфлацията се забавя към тяхната цел от 2% и предупреди, че не би било добре да се бърза с намаляването на разходите по заемите.

„Ще е грешно да намалим лихвите твърде рано или твърде бързо без достатъчно доказателства, че инфлацията се движи устойчиво обратно към целта от 2%“, заяви Местър на събитие в Кълъмбъс, щата Охайо. „Ако икономиката се развива според очакванията, мисля, че ще имаме тази сигурност по-късно тази година и тогава ще можем да започнем да понижаваме лихвите".

Нейните коментари повториха тези на някои от другите централни банкери на Фед през последните седмици, включително и на гуверньора Джером Пауъл, които сигнализираха, че имат нужда от време, докато обмислят намаляване на референтната лихва по заемите от най-високото ѝ ниво от две десетилетия насам.

Отделно, управителят на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари изтъкна подобрението при инфлацията, но посочи, че ще е нужно още по-сериозно такова преди разхлабването.

„Все още не сме изминали целия път, но постигнахме голям напредък по отношение на инфлацията“, коментира Кашкари на събитие в Манкато, щата Минесота.

В понеделник Кашкари заяви, че представителите на Фед трябва да имат време да разгледат данните, преди да понижат лихвите.

Местър каза още, че все още прогнозира три намаления на лихвените проценти през 2024 г. в съответствие с прогнозата, която представи преди декемврийската среща на регулатора. Пред репортери тя коментира, че не е задължително Фед да намалява лихвите си на тримесечните срещи, когато публикува икономическите си прогнози.

Централните банкери поддържат лихвите в диапазона от 5,25% до 5,5% от юли насам и сигнализираха, че следващият ход вероятно ще бъде понижение. Пазарите очакваха това да се случи на следващата среща на Фед през март, но отложиха тези залози към срещите през май или юни, след като оцениха коментарите на централните банкери и силния доклад за работните места през януари.

Миналия месец Местър заяви, че вероятно е твърде рано да се обмисля понижение на лихвите на срещата на Федералната комисия по отворен пазар (FOMC) през март.

Председателят на Фед в Кливланд заяви във вторник, че устойчивият пазар на труда и силният икономически растеж дават време на централната банка на САЩ да оцени актуалните данни, като същевременно поддържа лихвите на текущите нива, за да се увери, че инфлацията продължава да се забавя, както досега. В същото време тя посочи няколко риска за икономическите перспективи, сред които и повишените геополитически рискове, облекчаването на финансовите условия, стрес в банковия сектор, свързан с кредитирането на търговски недвижими имоти и неочакваното влошаване на пазара на труда.

Веднъж след като Фед започне да понижава лихвите, ще започне да го прави постепенно, добави тя.

„Работата на Федералната комисия по отворен пазар в момента е да гарантира, че икономиката ще достигне още по-добро място чрез настройването на паричната политика за постигане на ценова стабилност и максимална заетост“, коментира Местър. „Управлението на риска ще заеме централно място в политиката ни“.

Управителят на Федералния резерв във Филаделфия Патрик Харкър, от своя страна, заяви, че се очертава „меко приземяване“ за американската икономика.

„Данните сигнализират за продължителна дезинфлация, по-добър баланс на пазара на труда и стабилни потребителски разходи – три неща, които са важни, за да се придържаме към сценария за мекото кацане, който сме оптимистично настроени, че ще постигнем. „С инфлацията, която продължава да се връща към нашата цел от 2%, с високата заетост и с потребителските нагласи, които изглеждат положителни, се доближаваме към целта си.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още