IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте промени в политиката на Фед, които могат да изпълнят целта му за „меко кацане“

Решенията му дават резултати, но промяната на курса трябва да бъде изчислена внимателно

20:38 | 29.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централните банкери на Федералния резерв сигнализираха, че все още няма да понижават лихвените проценти в САЩ, докато някои икономисти залагат, че ще изчакат до юни, за да започнат с разхлабването на паричната политика, тъй като оценяват трайното увеличение на разходите на домакинствата и икономическата несигурност. Пазарните залози показват промяна на срещата за определяне на политиката, планирана за 30 април и 1 май, пише Ройтерс.

Но централните банкери на Фед, които поддържат основната лихва в диапазона 5,25%-5,50% от юли 2023 г. насам, вече започнаха да се замислят за по-хлабава политика.

Промяната в тона може да бъде проследена още по-добре при следващото решение на Фед, което централните банкери ще вземат следващата сряда (31 януари), по време на първата среща за определяне на политиката на Фед за 2024 г., и в пресконференцията, където по-късно гуверньорът на Фед Джером Пауъл ще направи изявление, коментират анализатори.

Данните за инфлацията от петък, показаха, че предпочитаният от Фед ценови индекс на основните потребителски разходи (PCE) се е повишил с 2,9% на годишна база през декември и е останал под очакванията на икономисти за 3%.

Централните банкери за момента твърдят, че това забавяне все още не е достатъчно. Но те не искат намаленията на лихвените проценти, когато в крайна сметка бъдат обявени от Федералната комисия по отворен пазар (FOMC), да бъдат изненадващи.

„Мисля, че това е като да обърнеш боен кораб“, коментира Люк Тили, главен икономист в Wilmington Trust Investment Advisors. „Тяхната реторика от прекалено ястребова започна да се обръща към това, което е по-вероятно да се случи и да подготвя за началото на съкращенията. Промяната на курса ще отнеме известно време и те вече предприемат действия за това.“

Има и пет начина, по които централните банкери на Фед са коригирали политиката си до момента:

От „Бремето на инфлацията“ към „мекото кацане“

Първоначално централните банкери бяха почти сигурни, че борбата им срещу инфлацията ще повиши нивото на безработица и ще „натежи“ на домакинствата, както предупреди Пауъл през август 2022 г.

До средата на 2023 г. безработицата все още беше доста под 4%, въпреки, че инфлацията се беше забавила значително и управителят на Федералния резерв на Чикаго Остън Гулсби започна да говори за възможността за намиране на „златен път“, по който САЩ да заобиколят икономическите трудности.

Пауъл, от своя страна, през септември заговори за „меко приземяване“ на икономиката, при което инфлацията се забавя, без да се стига до рецесия или голяма загуба на работни места, и заяви, че САЩ се доближават до подобен сценарий.

Друг от членовете на Управителния съвет на Федералния резерв Кристофър Уолър наскоро каза, че комбинацията от ниска безработица и инфлация "е почти толкова добра, колкото трябва да бъде в момента ".

„Смятаме, че централните банкери не могат да повярват, че са напът да постигнат мекото кацане и се фокусират върху това да не го провалят като обявят победата си над инфлацията твърде рано, или като чакат твърде дълго, за да започнат да съкращават лихвите“, коментира Кришна Гуха от Evercore ISI  в бележка.

Оценка на рисковете

„Най-голямата грешка, която можем да направим, е наистина да не успеем да се справим с инфлацията“, заяви Пауъл миналия ноември.

Тъй като инфлацията се забавя по-бързо от очакваното, без допълнителни увеличения на лихвите от юли, тази опасност беше преформулирана.

„Наясно сме с риска да оставим лихвите високи твърде дълго“, каза Пауъл миналия месец. „Знаем, че това е риск, и сме концентрирани върху това да не допуснем тази грешка.

Икономисти от Citi, Bank of America и редица компании заявиха, че Фед следващата седмица може да си даде известна свобода, като се откаже от „допълнителното възможно затягане на политиката“, което споменава при всяка среща от март 2023 г. насам.

Ястребите, които очакват намаления

През 2023 г. централните банкери на Фед бяха ангажирани или с реално повишаване на лихвените проценти, или с възможността за ново такова при всяка пауза.

Мишел Боуман, която е сред най-ястребово настроените членове на Фед, в началото на януари призна, че възгледите ѝ са се променили и не смята, че са нужни още повишения на лихвите, а разхлабването на паричната политика може да бъде оправдано, ако инфлацията продължи да се забавя.

Управителят на Федералния резерв в Далас Лори Логан този месец каза, че облекчаването на финансовите условия означава, че повишаването на лихвените проценти все още е на дневен ред, но отбеляза и "голям напредък" към по-устойчива икономика и постепенно възстановяване на баланса.

Балансираната политика и рисковете

От началото на настоящия цикъл на затягане на Фед през март 2022 г. повечето централни банкери бяха почти 100% съсредоточени върху постигането на поставената от Конгреса цел на централната банка за „ценова стабилност“. Към края на миналата година обаче повишено внимание привлече втората част от нея включваща "максимална заетост".

„В момента сме постигнали по-добър баланс в това да не оставим целта неизпълнена, но и да не прекалим в стремежа си да постигнем резултат“, заяви Пауъл миналия месец.

Предпазливите стъпки на Фед

На последната си среща централните банкери споменаха вероятността за намаления на лихвите през 2024 г., но не влязоха в детайли кога и колко бързо ще се случат те, показват протоколите от тази среща . Анализаторите очакват по-задълбочена дискусия следващата седмица.

Едно нещо изглежда ясно: намаленията на лихвените проценти вероятно ще следват много различен ритъм от агресивното начало на повишенията, някои от които с по 75 базисни пункта през 2022 г.

„Въпреки че със сигурност навлизаме във фаза на дискусии за разхлабването и очакваме това да бъде основната тема в дневния ред на срещата на Фед този месец, централните банкери предпазливо ще следят неравномерното забавяне на инфлацията, обобщи Грегъри Дако, главен икономист в EY , в бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 29.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още