IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашкари: Фед трябва да оцени повече данни, преди да започне да намалява лихвите

Факторите от страната на предлагането, а не паричната политика, свършиха „тежката работа“ за охлаждането на инфлацията, изтъква централният банкер

19:18 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв в Минеаполис Нийл Кашкари коментира, че централните банкери имат време да преценят входящите данни, преди да започнат да намаляват лихвите, като подчертава промените в постпандемичната икономика.

„Възможно е, поне по време на периода на възстановяване след пандемията, политическата позиция, която представлява неутрална позиция, да се е засилила“, пише Кашкари в есе, публикувано на уебсайта на Фед и цитирано от Bloomberg. „Това дава време на FOMC (Федералната комисия по отворения пазар – бел. ред.) да оцени предстоящите икономически данни, преди да започне да понижава лихвите по федералните фондове, което намалява риска от това твърде строгата политика да провали икономическото възстановяване“, посочва той в есето си.

Представителите на централната банка на САЩ запазиха непроменени лихвите през всички заседания от юли насам, тъй като инфлацията продължава да се охлажда със стабилни темпове. Централните банкери изразиха готовност за намаляване на лихвите тази година, въпреки че сигнализираха, че не бързат да го правят.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл коментира, че неговите колеги вероятно ще изчакат с разхлабването на паричната политика до след март. Той повтори по време на интервю за CBS, че ведомството иска да разгледа повече икономически данни, за да гарантира, че инфлацията поддържа устойчив курс към целта от 2%.

Факторите от страната на предлагането, а не паричната политика, свършиха „тежката работа“ за охлаждането на инфлацията в посока целта на Фед от 2%, пише Кашкари. Доказателствата за това включват устойчивия растеж и силния пазар на труда.

Въпреки това увеличенията на лихвените проценти са изиграли „важна“ роля за поддържане на ниски дългосрочни инфлационни очаквания, добавя той.

Кашкари, който не е сред централните банкери, които определят паричната политика на Фед тази година, написа поредица от есета през 2022 г. и 2023 г., докато Фед затягаше политиката в опит да охлади инфлацията. В едно от тях, публикувано през септември, той посочва, че има 60% шанс Фед да постигне меко кацане на американската икономика. Кашкари също така предупреди за сценарий, при който инфлацията може да се застопори, което би принудило централната банка да затегне допълнително политиката, за да възстанови напълно ценовата стабилност.

Напредък при инфлацията

Индексът на разходите за лично потребление, който изключва цените на храните и енергията - предпочитаният от Фед измерител на основната инфлация, се забави до почти тригодишно дъно от 2,9% през декември.

В същото време нивото на безработица в САЩ остава близо до най-ниското си ниво за последните няколко десетилетия, а силният потребителски апетит подхранва здравословния растеж.

„Това съзвездие от данни ми подсказва, че текущата позиция за паричната политика, която отново включва текущото ниво и очакваните пътища на лихвения процент по федералните фондове и баланса, може да не е толкова затегната, колкото бихме предположили, като се има предвид ниската неутрална по отношение на лихвите среда, съществувала преди пандемията“, пише Кашкари.

Икономисти смятат, че неутралният лихвен процент – лихва, която нито "нагрява", нито "охлажда" икономиката – може да е по-висок сега, отколкото преди пандемията, което на практика означава, че текущият лихвен процент по федералните фондове не е толкова ограничителен, колкото е бил преди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още