IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка последва Фед и запази лихвите си

Пазарите в момента очакват регулаторът да започне с лихвените понижения от средата на 2024 г.

14:30 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) запази основните си лихви непроменени на 16-годишен връх от 5,25% на първата си среща за годината, става ясно от решението на регулатора. Шестима от членовете на Управителния съвет подкрепиха решението, един гласува за понижение, а двама централни банкери гласуваха за допълнително повишение на лихвите до 5,5%, тъй като стагниращата икономика не успява да охлади бързия растеж на заплатите, ключов двигател на средносрочните инфлационни тенденции.

Централните банкери, начело с управителя Андрю Бейли, вероятно ще последват Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка (ЕЦБ), когато решат да разхлабят паричната политика, след като инфлацията в страната достигна най-високата си стойност от четири десетилетия насам. Пазарите в момента очакват централната банка да започне с лихвените понижения от средата на 2024 г.

Регулаторът обаче не обсъди разхлабването на паричната политика, тъй катo последните данни за инфлацията в страната показаха, че потребителските цени са се повишили с 4% на годишна база през декември в сравнение с ръст от 3,9% през предходния месец.

„Паричната политика ще трябва да бъде достатъчно рестриктивна за достатъчно дълго време, за да върне инфлацията до целта от 2% устойчиво в средносрочен план“, заявиха централните банкери миналия месец и днешното решение подкрепи това твърдение.

Растежът на Великобритания беше много бавен през последните месеци, като последните официални данни показват, че има риск икономиката да изпадне в лека техническа рецесия.

Във вторник Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Великобритания ще нарасне само с 0,6% тази година – вторият по слабост такъв в Групата на седемте развити икономики след Германия, която също беше силно засегната от скока на цените на газа след руската инвазия в Украйна.

Отделно от това според икономисти ръстът на заплатите може да не се забави до нивото от около 3%, което според икономистите е необходимо, за да може инфлацията да се задържи около 2% в средносрочен план.

На днешната си среща представителите на регулатора ревизираха и прогнозите си за първото тримесечие за растежа, инфлацията и безработицата.

АЦБ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще остане на нулево равнище (0,0%) през първото тримесечие на 2024 г., а през първите три месеца на 2025 ще се разрасне с 0,5 на сто. Актуалната прогноза за същия период през 2026 г. сочи растеж от 0,8 на сто.

По отношение на инфлацията централната банка заяви, че очаква ръстът на цените да достигне ниво от 3,7% през първото тримесечие, по-ниско от първоначално заложената оценка, а за следващите две години прогнозира нива от съответно 3% през периода януари-март 2025г. и 2,3% през 2026 г.

Безработицата, според АЦБ, ще бъде на ниво от 4,4% през първите три месеца на 2024 г. и ще се ускори до съответно 4,7 на сто и 4,9% през същия период през 2025 г. и 2026 г.

Според пазарите Фед и ЕЦБ ще намалят лихвите по-рано и по-бързо от АЦБ, тъй като инфлацията при тях се доближава повече до целта от 2%.

Гуверньорът на централната банка Андрю Бейли ще коментира решението на пресконференция след срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още