IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще забавят ли изборите решението на АЦБ да намали лихвения процент

Финансовият сектор, здравеопазването и доста бизнеси трудно ще постигнат заложените нива на нетни резултати към средата на 2024 г., коментира Красимира Коджаманова

21:01 | 23.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Рискът от завръщане на инфлацията във Великобритания не е много голям на фона на очакванията за намаления на лихвените проценти, въпреки че британската статистика отчете малко по-високо от очакваното повишение на цените миналата седмица на ниво от 4%. Това ниво е значително по-добро от лятото на 2023 г., макар да е далеч от целта от 2%. Вероятно през ноември предстоят избори във Великобритания и тяхната дата може да изиграе роля в действията на Английската централна банка (Bank of England). Това коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Красимира Коджаманова, изпълнителен директор на Селект Асет Мениджмънт.

Според нея политическите партии не искат важни решения като промяна на лихвените проценти в изборна година и понякога се наблюдава застой във вземането на решение.

"За момента се очаква към лятото да видим първи промени в политиките и лихвените проценти. Ще бъде много интересно дали Bank of England ще смени своята посока или ще изчака да се проведат изборите, за да премине към някакво действие. До постигането на целта от 2% инфлация ще измине още поне година, защото Bank of England не прогнозира почти никакъв ръст на своята икономика", очаква Коджаманова.

По думите ѝ пазарите не реагираха прекомерно на данните за инфлацията, но остава притеснението за представянето на бизнеса, който очаква намаляване на данъците.

Мениджърът посочи, че освен инфлацията и геополитическата обстановка, последните удари по веригата на доставки – заради действията на хутите в Червено море – ще причинят нови проблеми под формата на закъснения на доставките за цялата страна.

"Всичко това най-вероятно ще доведе до допълнително оскъпяване на хранителните продукти. Имаме високи нива на лихвените проценти по кредити и ипотеки и това се отразява изключително негативно на потреблението на обикновения гражданин. Освен финансовия сектор и здравеопазването, на повечето бизнеси им е доста по-трудоемко да постигнат заложените нива на нетни резултати към средата на 2024 г.", смята Коджаманова.

Тя отчете, че британските облигации са спаднали с 3% от началото на годината в синхрон с държавните ценните книжа на САЩ и Германия, и остават изключително атрактивни като инвестиция.

Подцениха ли инвеститорите риска от инфлация? Как се държат британските пазари след изненадващия ръст на инфлацията? Какво ще реши Bank of England на заседанието си през февруари? Как може да се отразят обещанията за данъчни промени в предизборната кампания на британския бизнес може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение?

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още