IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на инфлацията засилва доверието сред британските потребители

Оптимизмът сред домакинствата достига най-високото си ниво от септември, като се изравнява с нивата, преобладаващи през 2021 г.

14:56 | 15.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителското доверие във Великобритания расте през декември, като домакинствата очакват по-ниски нива на инфлация и леко подобрение на икономиката през 2024 г., съобщава Bloomberg.

Компанията за пазарни проучвания GfK Ltd. заяви, че показателят ѝ за настроенията сред потребителите отчита ръст с 2 пункта до минус 22 пункта, най-високото ниво от септември, изравнявайки се с нивата, преобладаващи преди две години. Отрицателната стойност означава, че доверието сред домакинствата остава колебливо.

Повишеният оптимизъм е отчетен във всички показатели на GfK, включително при личното финансово състояние на респондентите, общата икономическа ситуация, големите покупки и спестяванията.

„Въпреки тежката криза на разходите за живот, която все още засяга повечето домакинства, това бавно, но постоянно движение към положителна територия при мярката за очакванията за личните финанси е окуражаващ знак за следващата година“, коментира директорът на отдела по клиентска стратегия в GfK Джо Статън, цитиран от Bloomberg.

По-оптимистичните настроения сред потребителите подчертават предизвикателството пред служителите на Английската централна банка (АЦБ), докато се опитват да определят колко дълго да задържат лихвените проценти на настоящото ниво – най-високото за последните 15 години.

Гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли потвърди, че е твърде рано да се говори за лихвени понижения, след като регулаторът остави в четвъртък за трети пореден месец лихвите непроменени.

Потребителското доверие в Обединеното кралство расте преди коледните празници. Източник: Bloomberg Потребителското доверие в Обединеното кралство расте преди коледните празници. Източник: Bloomberg

АЦБ предупреди, че е „твърде рано да се заключи, че инфлацията при цените в сектора на услугите и растежът на заплатите са поели стабилно в низходяща посока“. Служителите на ведомството остават загрижени относно затегнатия пазар на труда, който подхранва упоритата инфлация, като годишният темп на растеж на заплатите все още е над 7%.

Отделно проучване на Конфедерацията за набиране на персонал и заетост (REC) показва, че броят на свободните работни места на пазара все още е необичайно висок. Показателят се увеличава със 7,7% до 1,44 млн. работни места през седмицата, приключила на 27 ноември, въпреки че това е с 8,6% по-малко спрямо данните отпреди година.

През въпросната седмица са разкрити общо 186 329 нови работни места – с 2,6% по-малко спрямо същия период преди година.

„По-бавната икономика тази година не е забавила наемането на персонал до такава степен, каквато се наблюдава в предишни цикли поради ниското предлагане на работна ръка и недостига на умения“, коментира главният изпълнителен директор на REC Нийл Карбъри. „Това е особено предизвикателство за секторите, които изпитват трудности да наемат служители, от хотелиерството и инженерството до здравеопазването и социалните грижи“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още