IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малкият бизнес във Великобритания свива инвестициите, за да защити печалбата

Малките фирми представляват три пети от заетостта във Великобритания и около половината от оборота в частния сектор

10:31 | 12.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Малки и средни предприятия в Обединеното кралство свиват инвестициите, за да подредят финансите си, докато се борят с ефектите от високите лихвени проценти и забавящата се икономика, посочва доставчикът на счетоводен софтуер Sage, цитиран от Bloomberg.

Цифрите, извлечени от данни за 134 000 компании, използващи платформата на Sage, показват, че приходите са били с 2,5% по-ниски през трите месеца до септември в сравнение с предходната година. Печалбите обаче се задържат, тъй като разходите спадат, а инвестициите са намалени.

Анализът показва, че секторът се готви за труден период. Това е важно, тъй като по-малките фирми представляват три пети от заетостта във Великобритания и около половината от оборота в частния сектор, изчислява Федерацията на малкия бизнес.

„Икономиката на Обединеното кралство в момента е изправена пред значителни предизвикателства, но нашите данни показват, че малките предприятия демонстрират устойчивост въпреки тези трудни времена, като усърдно управляват разходната си база“, коментира Дерк Блейкър, президент на Sage за Европа, Близкия изток и Африка.

Официалните данни сочат, че корпоративните фалити се увеличават в страната, но централната банка на Англия (АЦБ) по-рано този месец обяви, че и предприятията, и домакинствата се оказват „като цяло устойчиви на по-високите лихвени проценти и слабия растеж“.

Компаниите повишиха цените през последната година. Но поевтиняващите енергоизточници и другите производствени разходи сега помагат за поддържане на печалбите, като намаляват режийните разходи, които през третото тримесечие са се понижили с 5,8% спрямо инфлацията в сравнение с миналата година.

Фирмите също свиват инвестициите, тъй като високите лихвени проценти ограничават достъпността на много инвестиции, установява тримесечният доклад Small Business Tracker на Sage. Общите бизнес разходи са намалели с 5,3%, включително спадът от 10,3% в капиталовите разходи, което отразява „предпазливи инвестиционни стратегии в несигурен икономически климат“.

Резкият спад на разходите обаче успява да компенсира намаляващите продажби. Печалбите са нараснали с 14,1% дори след 12,4-процентно увеличение на заплатите – по-бързо от ръста на заплатите в цялата икономика, който е над 7% от месеци. Северозападната част на Великобритания и Йоркшир бележат най-голям ръст на приходите - над 25%.

Въпреки това производителността на сектора спадна с 5,2%, тъй като числеността на персонала се увеличава въпреки по-ниските приходи.

Докладът също така разкрива рязко подобрение в забавените плащания. Просрочените фактури са платени в рамките на 15,8 дни – половината от забавянето, наблюдавано през миналата година. „Това подобрение на паричния поток е от решаващо значение за устойчивостта на малкия бизнес“, подчертават от Sage.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още