IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания удрят тригодишно дъно

Резултатите засилват опасенията, че страната е претърпяла плитка рецесия в края на 2023 г.

13:49 | 19.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания са спаднали с най-бързия си темп от затварянето заради пандемията преди три години, увеличавайки опасенията, че икономиката е претърпяла плитка рецесия към края на 2023 г., съобщава Bloomberg.

Обемът на продадените стоки се е свил с 3,2% през декември, съобщиха от Националната статистическа служба (ONS) в петък, тъй като домакинствата този път са пазарували по-рано за празниците и са купували по-малко спортна екипировка, игри, часовници и бижута в дните непосредствено преди Коледа. Резултатът беше най-слабият от януари 2021 г. насам и доста по-нисък от спада от 0,5%, който икономистите прогнозираха.

Продажбите са намалели с 0,9% през четвъртото тримесечие, което ще отнеме около 0,04 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Въпреки че продажбите на дребно се равняват само на 5% от общия БВП на страната, дефицитът може да е бил достатъчен, за да тласне стагниращата икономика на Обединеното кралство към техническа рецесия, или две последователни тримесечия на отрицателен растеж, в края на 2023 г.

Забавянето е допълнително доказателство, че усилията на Английската централна банка да се справи със затегнатия пазар на труда и инфлационния натиск са постигнали желания ефект. Централните банкери следят внимателно данните, за да преценят кога могат да понижат лихвите от най-високото им ниво от 16 години насам.

Въпреки че вероятността за рецесия в края на годината изглежда все по-голяма, няколко икономисти очакват ситуацията да се подобри през 2024 г., тъй като бизнеса и домакинствата се възползват от ръста на заплатите, по-ниските цени на енергията и намаляващите разходи по заемите. Bloomberg Economics прогнозира, че икономическият растеж на Обединеното кралство ще се ускори от пролетта, като през всяко от последните три тримесечия на тази година БВП ще нарасне с 0,2 %.

Съществува вероятност и за корекция във възходяща посока на първоначалните оценки на ONS за продажбите на дребно през декември. Резултатът от предходния месец беше ревизиран с 10 базисни пункта до ръст от 1,4% на продажбите на дребно.

„Шансовете за възходяща ревизия изглеждат високи“, коментира Мартин Бек, икономист в EY Item Club, който използва модела за прогнозиране на Министерството на финансите. „По отношение на обема на продажбите спадът през декември беше над два пъти по-голям от ръста от предходния месец, което изглежда малко вероятно, дори като се вземат предвид колебанията в данните заради Черния петък“, каза той.

Търговците на дребно посочиха натиска върху разходите за живот и ниските нива на посещаемост в магазините като причина за слабите продажби през последните седмици на годината. Освен това декември беше необичайно дъждовен. Като цяло, това е втора поредна година, в която Великобритания отчита спад в продажбите на дребно, които са намалели с 2,8% през цялата 2023 г. до най-ниското ниво от 2018 г. насам.

С изключение на автомобилните горива, продажбите са се свили с 3,3% през декември, което също е най-големият спад от януари 2021 г. насам. Данните за Обединеното кралство са в контраст със тези на САЩ, където купувачите са пазарували активно дрехи и коли по Коледа, и американските продажбите на дребно са достигнали нива, по-високи от прогнозираните.

Спад на продажбите на дребно във Великобритания по категории. Графика: Bloomberg Спад на продажбите на дребно във Великобритания по категории. Графика: Bloomberg

Проучванията отчитат и слабост сред търговците на дребно. Британският консорциум за търговия на дребно (BRC) съобщи, че измерването на продажбите му отчита ръст от едва 1,7% спрямо предходната година през декември. Данните за покупките с кредитни карти от Barclays показват, че ръстът на разходите е намалял наполовина през декември в сравнение със същия период на 2022 г., което предполага, че потребителите са купували по-малко и по-евтини подаръци по Коледа.

„Електротехниката и мебелите се представиха по-слабо от очакваното и дори храните отбелязаха по-малък ръст, тъй като много домакинства са избрали по-евтини марки“, заяви Крис Хамер, директор на отдела за анализ в Британския консорциум за търговия на дребно. „Въпреки това, с низходяща тенденция при инфлацията и слаб ръст на заплатите, търговците на дребно се надяват, че доверието на потребителите и обемите на продажбите ще нараснат през 2024 г.“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още