IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще инвестира 1 млрд. долара в център за данни във Великобритания

Идеята е да се отговори на нарастващото търсене на интернет услуги в региона

17:22 | 19.01.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Американският интернет гигант Google ще инвестира 1 млрд. долара в изграждането на център за данни в покрайнините на Лондон. Новината беше обявена от самата компания и представлява поредната инвестиция на Google във Великобритания, докато отговаря на нарастващото търсене на интернет услуги в региона, предава Ройтерс.

Центърът за данни ще се намира на място, закупено от Google през 2020 г., на около 24 км северно от центъра на Лондон.

Британското правителство, което настоява за инвестиции от страна на бизнеса, за да помогне за финансирането на нова инфраструктура, особено в развиващи се индрустрии като технологиите и изкуствения интелект, описва инвестицията на Google като „огромен вот на доверие“ в Обединеното кралство.

„Инвестицията от 1 млрд. долара на Google е доказателство за факта, че Обединеното кралство е център за високи постижения в технологиите и има огромен потенциал за растеж“, коментира премиерът Риши Сунак.

Инвестицията следва покупката от 2022 г. на централна офис сграда в Лондон от страна на Google на цена от 1 млрд. долара, както и на друг обект в близкия Кингс Крос, където е базираната компанията за изкуствен интелект DeepMind на технологичния гигант.

Освен това се случва седмици, след като Microsoft разкри, че планира да инвестира 2,5 млрд. паунда (3,2 млрд. долара) във Великобритания в следващите три години, включително в разрастването на капацитета на своя център за данни, за да подкрепи бъдещите AI услуги.

„Новият център за данни ще помогне за отговарянето на нарастващото търсене на нашите AI и облачни услуги и ще донесе решаващ изчислителен капацитет на бизнеса във Великобритания, като същевременно ще създаде строителни и технически работни места“, коментира главният финансов директор на Alphabet Рут Порат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още