IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползването на данни от Google от полицията в САЩ отново е поставено под въпрос

Защитници на гражданските свободи са против широкото използване на тази практика от властите

14:11 | 06.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Защитниците на гражданските свободи поставят ново предизвикателство пред използването от полицията на данни от от търсенето в Google за помощ при разрешаване на криминални случаи, докато тази практика привлича все по-голямо внимание в САЩ, пише Bloomberg.

След като жена от Пенсилвания е изнасилена през 2016 г., полицията изпраща заповед до Google с искане за информация относно потребители, които са въвели името или адреса на жертвата в търсачката през седмицата преди нападението, сочат съдебни документи. Google отговаря, подавайки IP адреса на потребител, който е търсил адреса на жертвата два пъти малко преди инцидента. Този пробив кара полицията да започне да наблюдава човек, който в крайна сметка е арестуван и осъден.

В петък Electronic Frontier Foundation, Националната асоциация на адвокатите по наказателна защита (NACDL) и нейният клон в Пенсилвания заявиха в съдебен иск, че техниката за разследване, използвана в случая – известна като заповеди, свързани с търсене по ключови думи – е опасно широка и заплашва да наруши поверителността на невинни хора.

„Заповедите, свързани с търсенето по ключови думи, са инструменти, даващи разрешение на правителството да се рови в нашата най-лична информация, а Върховният съд на Пенсилвания трябва да ги обяви за противоконституционни“, гласи изявление на директора на NACDL.

Адвокатът на ответника и представител на Google не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

Има малко известни примери за подобни заповеди, но практиката беше подложена на контрол след решението на Върховния съд на САЩ по отношение на правото на аборт. Защитниците на поверителността предупреждават, че заповедите, свързани с търсенето по ключови думи, и заповедите с искания за предоставяне на данни за потребители, чиито устройства са били в близост до местопрестъпление, могат да бъдат използвани за преследване на жени, които извършват аборти в щати, където това е незаконно.

През октомври Върховният съд на Колорадо постанови, че доказателства, събрани с подобна заповед, могат да бъдат използвани в случай на убийство, а това предизвика опасения, че решението може да насърчи полицията още повече да ползва противоречивата техника.

Съдът обаче подчертава, че констатациите му са конкретно свързани с фактите по делото и се въздържа от преценка относно използването на данни за търсенето в Google в по-широк смисъл. Това оставя защитниците на гражданските права с надежда, че в Пенсилвания може да има различно развитие по случая, коментира директорът на EFF Surveillance Litigation Андрю Крокър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 06.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още