IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще спре да споделя с властите ключови данни за локацията на потребителите

Компанията прави важна промяна в Google Maps

13:10 | 15.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google променя услугата си Maps, така че компанията вече да няма достъп до историята на индивидуалните местоположения на потребителите. По този начин се слага край на възможността да се отговаря на заповеди на властите, които изискват данни за всеки, който е бил в близост до местопрестъпление, пише Bloomberg.

Google прави промени в историята на локациите в Google Maps според публикация в блога на компанията. Функцията, която компанията твърди, че е изключена по подразбиране, помага на потребителите да запомнят къде са били. Интернет гигантът сега заяви, че за потребителите, които са активирали функцията, скоро информацията ще бъде съхранявана директно на устройствата, като ще бъде блокирана възможността Google да има достъп до нея. По този начин ще се блокират властите, защото те няма да могат да изискват тази информация от Google.

„Информацията за вашата локация е лична“, коментира Марло Макгрив, продуктов мениджър на Google Maps. “Ангажираме се да я държим безопасна, лична и под ваш контрол“.

Промяната се случва три месеца след като Bloomberg Businessweek публикува разследване, което установи, че полицията в САЩ все повече използва заповеди за изискване на данни за местоположението и търсенето в Google, дори в случаи, в които не е имало насилие, както и за хора, които нямат нищо общо с престъпления.

„Отдавна беше време“, коментира Дженифър Линч, главен съветник в Electronic Frontier Foundation, базирана в Сан Франциско организация с нестопанска цел, която защитава дигиталните граждански свободи. „От години призоваваме Google да направи тези промени и смятам, че това е фантастично за потребителите на Google, защото означава, че могат да се възползват от функции като история на местоположенията, без да се страхуват, че полицията ще получи достъп до всички тези данни“.

Google каза, че ще вкара промените постепенно през следващата година в собствената си мобилна операционна ситема Android, както и в iOS на Apple. Освен това посочва, че потребителите ще получат известие, когато актуализацията влезе в сила за техните акаунти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още