IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата AI система на Google ще се опита да се конкурира с OpenAI

Според компанията системата е по-мощна от всяка друга на пазара в момента

22:00 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Google обяви, че е разработила нова система с изкуствен интелект (AI), по-мощна от всяка друга на пазара в момента, включително от технологията на OpenAI – компанията зад ChatGPT, пише Wall Street Journal.

Подразделението на Alphabet заяви, че алгоритъмът няма да стане широко достъпен до началото на следващата година. Като причина за това посочва необходимостта от по-задълбочени тестове за безопасност, въпреки че компанията е прекарала по-голямата част от тази година в работа по проекта.

Новината за софтуера, известен като Gemini, е най-новият опит на Google да покаже силата си в изкуствения интелект, след като преди година на пазара излезе ChatGPT и разтърси цялата технологична компания, хващайки Google неподготвена.

Пускането на Gemini (и публичното му приемане) ще бъде важен тест за технологията на Google след общия тласък към по-бързото разработване и пускане на AI продукти. Това съвпада с период на сътресения в OpenAI, който предизвика трусове в сплотената AI общност.

Google искаше външни клиенти да тестват най-модерната версия на Gemini, преди да я пусне по-широко, коментира главният изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасабис.

„Продължаваме напред много фокусирано и интензивно“, коментира Хасабис, допълвайки, че Gemini вероятно представлява най-амбициозния комбиниран научен и инженерен проект на компанията до момента.

Google заяви, че ще предложи набор от програми с изкуствен интелект под шапката на Gemini. Компанията изтъква способността на софтуера да обработва различни формати – от аудио до видео – важна стъпка напред, тъй като потребителите се обръщат към чатботовете за по-широк кръг от нужди.

Интернет гигантът също така ще използва алгоритмите за захранване на продукти като Bard – нейният отговор на ChatGPT, и функции за мобилни телефони, които могат да работят без никаква мрежова връзка.

Най-влиятелната версия Gemini Ultra се представя по-добре от технологията GPT-4 на OpenAI по редица индустриални показатели, твърди Google. Тази версия се очаква да стане широко достъпна за софтуерните разработчици в началото на следващата година след тестове сред избрана група от клиенти

Gemini Ultra също така захранва нов чатбот, наречен Bard Advanced, който Google планира да пусне следващата година след допълнителни тестове. Компанията не казва как планира да генерира средства от продукта.

През следващата седмица Google ще пусне не толкова усъвършенстваната версия Gemini Pro, като твърди, че ще бъде подходяща за изпълняването на редица задачи. Версия на Bard, захранвана от този алгоритъм, която трябва да бъде пусната в сряда, се е представила по-добре, отколкото конкуренти като безплатната версия на ChatGPT, твърди Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още