IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet представи дългоочаквания си Gemini AI модел

Той ще включват пакет от три различни размера

21:58 | 06.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Google представи най-големия си и с най-много възможности модел на изкуствен интелект в сряда в момент, когато нараства натискът върху компанията да отговори как ще извлече полза от AI, предава CNBC.

Големият езиков модел Gemini ще включва пакет от три различни размера - Gemini Ultra,най-голямата и с най-големи възможности категория, Gemini Pro, която може да изпълнява широка гама от задачи, и Gemini Nano, която ще се използва за конкретни задачи и мобилни устройства.

Засега компанията планира да предоставя лиценз за Gemini на клиенти чрез Google Cloud, за да го използват в собствените си приложения. От 13 декември разработчици и корпоративни клиенти могат да имат достъп до Gemini Pro чрез Gemini API в Google AI Studio или Google Cloud Vertex AI. Разработчици на Android също ще могат да работят с Gemini Nano. Gemini ще бъде използван и в основата на продукти на Google като чатбота Bard и Search Generative Experience, който се опитва да отговори на запитвания с текст в разговорен стил. SGE все още не е широко наличен.

Gemini Ultra е първият модел, който се представя по-добре от хора с експертни познания в различни области, като използва комбинация от 57 сфери като математика, физика, история, право, медицина и етика, за да изпита както познанията за света, така и способностите за разрешаване на проблеми, съобщи компанията в блог публикация в сряда. Предполага се, че той може да разбере нюанси и аргументи в сложни задачи.

„Gemini е резултатът от мащабно сътрудничество на екипи на всички нива в Google, включително наши колеги в Google Research“, коментира главният изпълнителен директор Сундар Пичай в блог публикация в сряда. „Той е създаден от самото начало да бъде мултимодален, което означава, че може да обобщава и разбира безпроблемно, да оперира в и да комбинира различни видове информация, включително текст, кодове, аудио, снимки и видео“.

От днес чатботът Bard на Google ще използва Gemini Pro, за да помага с по-сложни аргументи, планиране, разбиране и други умения. В началото на следващата година компанията ще пусне Bard Advanced, който ще използва Gemini Ultra, съобщиха ръководители на компанията във вторник. Това е най-голямата актуализация на Bard, чатбота на Google, наподобяващ ChatGPT.

Актуализацията е направена осем месеца, след като гигантът сред търсачките пусна за първи път Bard и една година, след като OpenAI пусна ChatGPT. През март тази година стартъпът с ръководител Сам Алтман пусна GPT-4. Ръководители съобщиха във вторник, че Gemini Pro се е представил по-добре от GPT-3.5, но не отговориха на въпроси относно представянето му спрямо GPT-4.

В отговор на въпрос дали Google планира да въведе платен достъп до Bard Advanced генералният мениджър на Google за Bard Сиси Хсиао заяви, че компанията ще се съсредоточи върху създаването на добри познания и все още не е работила върху ценообразуването.

Смята се, че Google е отложила пускането на Gemini, защото не е била готова, връщайки спомените за колебливото пускане на AI инструментите ѝ в началото на годината.

На въпроси на журналисти по темата вицепрезидентът на продуктовия отдел в Google Ели Колинс заяви, че тестването на по-развити модели отнема повече време. Колинс заяви, че Gemini е най-тестваният AI модел, който компанията е създала, и че той има „най-обхватните оценки за безопасност“ от всеки друг модел на Google.

Alphabet също обяви ново поколение специализирани AI чипове или тензорен процесор (Tensor Processing Unit - TPU). Cloud TPU v5p е предназначен да обучава големи AI модели и са групирани в клъстери от 8960 чипа.

Новата версия на клиентския процесор на компанията може да обучава големи езикови модели близо три пъти по-бързо от предишните поколения. Новите чипове са представени на разработчици днес, съобщи компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още