IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири години след Brexit нови смущения заплашват британската търговия с ЕС

Митническите промени може да откажат европейските фирми от бизнеса с Острова

22:47 | 23.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските фирми се притесняват, че нова поредица от смущения ще засегне търговията след Brexit, тъй като износителите от ЕС не са подготвени за митническите промени в Обединеното кралство, които влизат в сила този месец. Може да се окаже, че и британската пристанищната инфраструктура също не е пригодена за промените, пише Ройтерс.

Великобритания напусна единния пазар на Европейския съюз през януари 2021 г., но многократно отлагаше налагането на проверки на вноса от ЕС.

За разлика от нея ЕС незабавно наложи правилата си, което доведе до задържане на доставките по пристанищата през 2021 г. и накара някои британски износители, като производителите на сирена и висококачествено говеждо месо - да се откажат от това да продават стоките си на блока, поне първоначално.

Make UK, организация представляваща производителите, заяви през декември, че 90% от анкетираните фирми все още срещат проблеми в бизнеса си с ЕС, а сред най-големите от тях е и митническото освобождаване на стоките.

Марко Форджоне, генерален директор на Института за износ и международна търговия, представляващ вносителите от Великобритания, заяви, че големите фирми от ЕС вероятно ще се справят с новите правила, но по-малките, каквито са и специализираните износители на хранителни стоки, може да имат затруднения.

Някои от тях може да решат, че вече е твърде сложно да се търгува с Обединеното кралство и да спрат износа към Острова, каза Форджоне.

„Това засилва ценовия натиск и създава опасност от дефицит на стоки“, каза той.

Великобритания отложи пълното прилагане на граничен контрол след Brexit върху храните и пресните продукти пет пъти заради опасения от смущения по пристанищата и кризата с разходите за живот.

Но новият ѝ оперативен модел за граничен контрол (BTOM) влиза в сила на 31 януари и ще бъде въведен на три етапа.

Първоначално износителите на животински и растителни продукти от ЕС, като яйца, млечни продукти, месо и горски плодове, ще трябва да представят здравни сертификати за внос на животински продукти (EHC) на британските власти.

Реалните проверки на доставките обаче ще започнат едва на 30 април, последвани от изискване за сертификати за безопасност и сигурност, което ще влезе в сила от 31 октомври.

„Оставаме ангажирани да осигурим най-модерната граница на света“, коментира говорител на британското правителство.

Уилям Бейн, ръководител на търговската политика в Британската търговска камара, заяви, че има риск от задръствания и закъснения през април, когато проверките започнат.

Великобритания внася до 70% от прясната си храна от страни от ЕС през зимните месеци, като тези проценти намаляват до 30 през по-топлите месеци, а на пристанищата ѝ пристигат по около 1000 камиона дневно.

„Ще приложи ли правителството мерките си, като не допусне доставките на  стоки без електронен EHC сертификат, да преминат границата на Великобритания? Или ще ги допуска и след това ще изисква такъв от компаниите след това?“, предполага Бейн, „Властите все още не ни казват какво ще правят."

Британският консорциум за търговия на дребно (BRC) и Консорциумът за пресни продукти (FPC) също изразиха загриженост. Британската асоциация на месопреработвателите се притеснява, че липсата на достатъчно ветеринари в ЕС може да забави здравното сертифициране.

Джеймс Барнс, председател на Асоциацията за градинарство (HTA), заяви, че има риск новата гранична инфраструктура, процеси и ИТ системи на Обединеното кралство да не бъдат подготвени до април, когато най-интензивно се доставят  растения.

"Жалко е, че това се случва, когато смятаме, че нещата не са готови, и то в най-натовареното време на годината", заяви Барнс.

Правителството каза, че цялата инфраструктура и системи вече са или ще бъдат готови до април и че ще извършва внимателни проверки с оглед избягване на забавяния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още