IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще въведе въглероден данък върху вноса до 2027 г.

Данъкът ще зависи от обема емисии при производството на вносната стока и разликата между цената на въглерода, прилагана в страната на произход, и тази във Великобритания

19:30 | 18.12.23 г. 2
Британският министър на финансите Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg L.P.
Британският министър на финансите Джереми Хънт. Снимка: Bloomberg L.P.

Великобритания ще въведе нов механизъм за ценообразуване на въглеродните емисии при внос до 2027 г., като стоките, внесени от страни с по-ниска или никаква цена на въглеродните емисии, трябва да плащат такса като част от усилията за декарбонизация, съобщава Euractiv.

Правителството на страната споделя, че Механизмът за корекция на въглеродните емисии на границите (CBAM) ще се прилага за въглеродно интензивни продукти в сектори като производството на желязо, стомана, алуминий, торове, водород, керамика, стъкло и цимент.

Данъкът ще зависи от количеството въглеродни емисии при производството на вносната стока и разликата между цената на въглерода, прилагана в страната на произход – ако има такава – и въглеродната цена, пред която са изправени производителите в Обединеното кралство.

„Този ​​данък ще гарантира, че въглеродно интензивните продукти от чужбина – като стомана и керамика – са изправени пред въглеродна цена, сравнима с тези на продукти, произведени в Обединеното кралство, така че нашите усилия за декарбонизация да подкрепят намаляването на глобалните емисии“, изтъква британският финансов министър Джереми Хънт. „Това би трябвало да даде увереност на индустрията на Обединеното кралство да инвестира в декарбонизацията, докато светът преминава към въглеродна неутралност“, добавя той.

Великобритания изтъква, че това ще помогне за намаляване на риска от „изтичане на въглерод“, избягвайки изместването на емисиите към други страни, които имат по-ниска или никаква цена на въглерода.

CBAM ще работи заедно със схемата за търговия с емисии на Обединеното кралство, добавя Хънт.

На 1 октомври Европейският съюз (ЕС) стартира първата фаза на система за таксуване за въглеродни емисии върху внос на стомана, цимент и други стоки - първата в света. Системата ще бъде пусната в действие не по-рано от 2025 г.

В началната фаза CBAM на ЕС ще бъде насочен към вноса на шест въглеродно интензивни индустриални сектора – желязо и стомана, цимент, торове, алуминий, производство на електроенергия и водород.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
Alex Silver
преди 4 месеца
А #КОЙ прибира парсата? А бре? Милиардни печарби от продажбата на въздух на безнадеждни дьобили, лъгани като малки дечица. И никой не може да си отвори устата да попита, щото ще му разкатаят фамилията. Мракобесие от средновековен тип. Това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
cyclop
преди 4 месеца
Всички ще си плащате за зеления хайвер. Освен ако сте много ама много богати. "риска от "изтичане на въглерод" абе има такива,дето сериозно, ама сериозно не осмислят какви *** ЛО УМ И Я им заввират? Не бе, сериозно не загрявате каква долнопробна иддиотия се разиграва????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още