IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания свърза към мрежата си най-голямата стационарна батерия в Европа

Съоръжението е произведено от американския концерн Tesla и принадлежи на Harmony Energy

11:50 | 17.10.23 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Harmony Energy Ltd. свърза най-голямата европейска батерия към британската електропреносна мрежа, повишавайки способността на Великобритания да съхранява електричество от възобновяеми източници, когато е в излишък, за да се използва в пикови часове, съобщава Bloomberg.

Проектът Bumpers с мощност 99 мегавата в Бъкингамшър, Англия, използва батерията Megapack 2XL на Tesla Inc. и може да съхрани достатъчно енергия за захранване на 450 хил. домакинства за два часа. Компанията стартира и 49,5-мегаватова батерия в Шотландия, изтъкват от Harmony.

Обединеното кралство изгражда офшорни вятърни мощности с цел захранване на мрежата със 100% електричество от възобновяеми източници до 2035 г. Постигането на това ще изисква инсталирането на големи стационарни батерии за съхранение на енергия. Тези съоръжения събират излишната енергия, натрупана от вятърните турбини и я изпращат към мрежата, когато има нужда.

През септември Великобритания обяви, че се ангажира да задели 2 млрд. долара за т.нар. Зелен фонд за климата (GCF) по време на срещата на върха на страните от Г-20 в Индия. Това допринася значително за общия ангажимент на Обединеното кралство да предостави 11,6 млрд. паунда за международно финансиране на борбата срещу климатичните промени.

Друга голяма местна компания за стационарни батерии, Zenobe Energy Ltd., междувременно търси финансиране, за да развие своя бизнес със съхранение на енергия и мрежа от зарядни станции за електромобили. Планираният растеж на Zenobe отразява проблемите на Великобритания, където производителите на електроенергия и дори жилищните комплекси се борят да осигурят мрежови връзки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 6 месеца
Хората работят и осъществяват неща на ПРАКТИКА, а при нас само празни приказки и 700 проекта за соларни паркове ... а за батерии - 0 проекта. Ако сложат един ветрогенератор в парламента, сигурно ще произвежда 1GW на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
cyberboss
преди 6 месеца
Тея 99 мв са произведения ток от единия реактор на Козлодуй за 6 минути, та реално е едно НИЩООО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 6 месеца
Тия как не са се сетили още, да задължат всеки производител на ток от соларни и вятърни мощности, сам да си осигурява средства за съхраняваме на енергията, за да може равномерно да я подава в мрежата. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още