IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска фирма за стационарни батерии търси финансиране за над 1 млрд. долара

KKR планира да инвестира в Zenobe 750 млн. долара, докато съществуващият инвеститор Infracapital е готов да добави още 339 млн. долара

22:04 | 05.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Базираната във Великобритания компания за съхранение на електроенергия Zenobe Energy Ltd. е готова да привлече повече от 1 млрд. долара свежи инвестиции от инвеститори, включително от американския гигант за частни капиталови инвестиции KKR & Co., съобщава Bloomberg.

Основана през 2017 г. Zenobe работи със стационарни батерии в мрежа и осигурява инфраструктура за зареждане и технология за съхранение за паркове от електрически превозни средства. KKR планира да инвестира 750 млн. долара във фирмата, докато съществуващият инвеститор Infracapital, част от M&G Plc, е готов да добави още 270 млн. паунда (339 млн. долара), споделят пред Bloomberg източници, запознати с темата.

Страните обсъждат потенциална оценка от 900 млн. долара за базираната в Лондон компания, преди инжектирането на свеж капитал да бъде взето предвид, добавят източниците.

Планираният растеж на Zenobe отразява проблемите на Великобритания, където производителите на електроенергия и дори жилищните комплекси се борят да осигурят мрежови връзки. Правителството проучва основни препоръки за облекчаване на пречките в доклад за мрежовата инфраструктура, издаден през август.

Батериите са ключови за гарантиране, че възобновяемата енергия от източници като вятърни турбини не се губи. Те могат да поемат евтина електроенергия в моменти, когато мрежата се радва на изобилия от електричество, и да я върнат обратно в нея, когато търсенето и цените са по-високи.

Zenobe обяви миналата година, че планира да инвестира 750 млн. паунда (941 млн. долара) в три големи батерийни проекти в Шотландия, за да подкрепи интегрирането на излишната вятърна енергия в мрежата. Тези проекти ще се развият успоредно с усилията на National Grid Plc за разширяване на преносната система на Обединеното кралство, за да се гарантира, че повече вятърна енергия от Шотландия и Северно море ще достигне до големите градове в Англия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
cyclop
преди 8 месеца
Ооо това е мега гига екологично! Тонове и тонове редки метали и токсични гадории в кратковременно работеща технология с минимална полезност, която почти не може да се рециклира! НАЛИВАЙ МИЛИАРДИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още