IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът прие правила, задължаващи производството на по-чисти батерии

Разпоредбите определят цели за страните от ЕС да събират 63% от преносимите батерии до 2027 г. и 70 на сто от тях до 2030 г.

17:00 | 15.06.23 г.
Електромобилни батерии в завода на Accumotive GmbH, дъщерно дружество на Mercedes-Benz AG, в Каменц, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Електромобилни батерии в завода на Accumotive GmbH, дъщерно дружество на Mercedes-Benz AG, в Каменц, Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейският парламент одобри в сряда нови правила, които трябва да подобрят характеристиките на батериите, да бъдат по-издръжливи, безопасни, устойчиви и ефективно, съобщава Ройтерс.

Новите правила, които ще влязат в сила, след като Европейският съвет официално одобри текста, засягат проектирането, производството и управлението на отпадъците на всички видове батерии, продавани в Европейския съюз (ЕС).

Търсенето на батерии в Европа се очаква да нарасне това десетилетие, подтикнато от 30-те милиона електрически превозни средства, които ЕС иска да има по пътищата си до 2030 г.

Новите разпоредби имат за цел да гарантират, че това изискване е изпълнено чрез използването на по-екологични батерии и по-ниски нива на емисии с помощта на рециклирани материали.

Съгласно правилата батериите за леките транспортни средства, включително електрически скутери и велосипеди, и акумулаторните промишлени батерии трябва да декларират и етикетират своя въглероден отпечатък.

Тъй като производството на батерии до голяма степен зависи от вноса на стратегически важни суровини, които имат значително въздействие върху околната среда и обществото, осем години след влизането в сила на регламента ще бъде въведено и задължение за използване на определено количество рециклиран кобалт, литий, никел и олово.

Освен това, за да се насърчи рециклирането на батерии, новите правила определят цели за страните от ЕС да събират 63% от преносимите батерии до 2027 г. и 70 на сто от тях до 2030 г. спрямо настоящата цел от 45%, за която данните от 2020 г. показват, че е до голяма степен изпълнена.

„За първи път имаме законодателство за кръгова икономика, което обхваща целия жизнен цикъл на даден продукт – подход, който е добър както за околната среда, така и за икономиката“, изтъква евродепутатът Акиле Вариати, който е и докладчик по темата пред Парламента. „Нашата обща цел е да изградим по-мощна рециклираща промишленост в ЕС, особено за [рециклирането на] литий, и конкурентоспособен промишлен сектор като цяло, което ще бъде от решаващо значение през следващите десетилетия за енергийния преход и стратегическата автономност на нашия континент. Тези мерки биха могли да се превърнат в еталон за целия световен пазар на акумулаторни батерии“, добавя Вариати, който е бивш кмет на Виченца, Италия.

Новите правила предвиждат и проектиране на преносими батерии за уредите по такъв начин, че потребителите да могат лесно да ги отстраняват и заменят; цифров паспорт за батериите за леки коли, както и за промишлените батерии с капацитет над 2 киловатчаса (кВтч) и за електромобилните батерийни пакети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още