IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CATL ще изгражда в Австралия паркове от стационарни батерии

Проектът е част от програмата на щата Западна Австралия за постепенно прекратяване на използването на въглища при генериране на енергия до 2030 г.

15:37 | 19.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският производител на електромобилни батерии Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) ще доставя системи за съхранение на енергия в Западна Австралия, тъй като щатът си постави за цел постепенно да прекрати използването на въглища при генериране на енергия до 2030 г., съобщава Bloomberg.

Премиерът на Западна Австралия Роджър Кук възложи договор за 1 млрд. австралийски долара (644 млн. щатски долара) по планове за изграждане и разширяване на паркове от стационарни батерии в комплексите на нефункциониращи и изведени от експлоатация въглищни електроцентрали край градовете Куинана и Коли. Тези проекти са предназначени да подкрепят новия капацитет за производство на енергия от възобновяеми източници.

„Системите за съхранение на енергия ще играят ключова роля в нашите планове за декарбонизация, съхранявайки излишната възобновяема енергия, генерирана през деня, която ще се използва в мрежата по време на пиково търсене“, посочва Кук, цитиран от Bloomberg.

Очаква се паркът от стационарни батерии при Коли да бъде въведен в експлоатация до края на 2025 г. и да предлага около 500 мегавата енергия в рамките на четири часа, когато батериите са напълно заредени, изтъква Synergy, щатска компания за комунални услуги.

Вторият етап на разширение в Куинана ще добави 200 мегавата капацитет до края на следващата година.

Набиращият инерция преход на Австралия от въглищна енергия към по-чисти енергийни източници осигурява зелена светлина за разширяване на индустрията на големите центрове за съхранение на енергия, генерирана от соларни и вятърни мощности. Към края на март страната разполага с най-малко 250 проекта за батерии с потенциален капацитет от почти 130 хил. мегаватчаса, като в това отношение местната индустрия изостава единствено от тази в Китай, изчислява BloombergNEF.

Въпреки че австралийската икономика все още разчита на въглищата за повече от половината от своето производство на електроенергия, много големи електроцентрали се очаква да бъдат затворени през следващото десетилетие.

Експлоатацията на надеждна нисковъглеродна енергийна система може да се гарантира само чрез стабилно съхранение на енергия, като инвестициите стават все по-наложителни, тъй като планът за закриване на въглищните активи се ускорява, изтъква Тим Джордан, член на Австралийската комисия за енергийния пазар - правителствен съветник по енергетиката политика.

Според него страната трябва да задели около 64 млрд. австралийски долара (43 млрд. долара), за да изгради достатъчно съоръжения за съхранение на енергия до 2050 г. Това е част от стратегията за разширяване на чистата енергия, което може да струва до 242 млрд. австралийски долара и също така да включва големи нови инсталации на соларна и вятърна енергия, както и хиляди километри нови електропроводи.

По-рано тази седмица австралийският министър на изменението на климата и енергетиката Крис Боуен обяви, че замяната на въглищните електроцентрали с малки модулни ядрени реактори ще струва на страната 387 млрд. австралийски долара (249 млрд. щатски долара).

Високата цена прави такъв преход, препоръчван от опозицията в страната, „еднорог и фантазия“, подчертава Боуен по ABC Radio National в понеделник.

В края на август доклад на оператора на енергийния пазар на страната Australian Energy Market Operator (AEMO) предупреди за рискове от недостиг на енергия през следващите 10 години, тъй като страната ще затвори 62% от своите въглищни мощности, които все още осигуряват по-голяма част от електроенергията. Очаква се търсенето на електроенергия да продължи да расте заедно с населението и икономиката и е изключително важно планираните инвестиции в проекти за пренос, производство и съхранение да бъдат „бързо реализирани“, става ясно още от анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 7 месеца
местната pycoфилистична фауна би трябвало да се радва на такива новини . защото е всеизвестен факт , че с батерии нищо не се постига , освен увеличаване на прекъсванията и цените ... а така , разпадът на колективният и алчен запад ще се ускори , докато прогресивният и предвидлив алианс - рассийката+еритрея+венецуела - ще иляди ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още