IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия увеличава добива на въглища за вътрешния пазар

Мярката цели да бъдат намалени цените на електроенергията

10:02 | 19.01.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Миньорите в най-населения щат на Австралия - Нов Южен Уелс, ще трябва да добиват с 10% повече въглища за нуждите на вътрешния пазар. Това е част от мащабната национална програма на правителството за намаляване на цената на електроенергията, пише Ройтерс.

През декември 2022 година правителството на Антъни Албанезе сложи таван на цената на природния газ. Мярката ще действа до края на 2023 г. Правителството подписа и споразумение за ограничаване на цената на въглищата, добивани в Нов Южен Уелс и Куинсланд, и използвани за производството на електроенергия.

Местните власти в Нов Южен Уелс ще поискат от минните компании в щата, които не продават на вътрешния пазар да заделят между 7% и 10% от добива за покриване на местното потребление. Основните играчи на местния въглищен пазар в щата са тайландската Banpu, както и Centennial Coal и Peabody Corp.

Въглища в Нов Южен Уелс добиват още и минните гиганти BHP, Glencore, Whitehaven Coal и Yancoal, но те концентрират дейността си основно за износ.

Компаниите в сектора смятат, че плановете на правителството ще имат много малък ефект върху цената на електроенергията, но ще разстроят веригите на доставка, ще увеличат разходите и ще понижат инвестициите във въглищната индустрия. Те водят преговори с местните власти, за да "минимизират икономическите щети от тази политика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Моабет да става
преди 1 година
Тази статия много постна. Кажете защо се е повишила цената на тока в Австралия? Дали се е повишило много търсенето или е намаляло производството. Аз си предполагам изкупуват природен газ за износ /LNG/ което вдига цената на газта и на вътрешният пазар, а от там и на тока. Сега Европа ползва метан от Австралия за да намали въглеродните емисии, а Австралия дига количеството на изгаряните въглища за да намали цената на тока. Преоблекъл се Илия, погледнал се пак в тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Грета, къде си, Грета?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още