IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното потребление на въглища ще достигне нов рекорд тази година

Употребата се очаква да мине границата от 8 млрд. тона за първи път, показва доклад на МАЕ

08:51 | 16.12.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Световното потребление на въглища ще се увеличи до най-високото си равнище в историята през тази година. Тази прогноза се очаква въпреки амбициозните цели на редица страни по света за отказ от изкопаемото гориво, съобщава Bloomberg.

Според прогнозата потреблението ще се увеличи с 1,2% през 2022 г., минавайки 8 млрд. тона за година за първи път, показват данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в доклад, публикуван в петък.

В него се посочва, че потреблението е вероятно да се задържи на това ниво до 2025 г., като намаленото използване от напредналите икономики ще се компенсира от търсене на развиващите се азиатски пазари като Китай и Индия. Световното потребление на въглища се готви за рекорд. Графика: Bloomberg Световното потребление на въглища се готви за рекорд. Графика: Bloomberg

Силната зависимост на Европа през настоящата година до голяма степен е причинена от руското ограничаване на доставките на газ за континента, което принуди страните да търсят алтернативни енергийни източници. В същото време обаче европейските лидери продължават с опитите икономиките да разчитат повече на възобновяеми енергийни източници.

Анализът „подчертава спешната нужда от огромно увеличаване на възобновяемите енергоизточници и енергоефективност, така че да намалим сметките на хората, да подсигорим нашите енергийни доставки и да поддържаме основните климатични цели“, коментира Александру Мустата, активист на организацията Europe Beyond Coal.

По думите му важно е да се отбележи, че нито една европейска страна не е преразгледала плановете си да се откаже напълно от въглищата до 2030 г. и Европа остава на път да премахне изкопаемото гориво до края на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още