IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният пазар на труда в САЩ оправдава решението на Фед да не променя лихвите си

Броят на новооткритите работни места в САЩ през януари достига едногодишен връх

18:28 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на новооткритите работни места в САЩ през януари е бил най-високият от една година насам, а ръстът на заплатите отново се е ускорил, което вероятно ще попречи на Федералния резерв да намали лихвите си скоро, предава Bloomberg.

Новооткритите  работни места в сряда са се увеличили с 353 хил. миналия месец след възходяща ревизия спрямо предходните два месеца, показа доклад на Бюрото по трудова статистика в петък. Нивото на безработица се задържа на 3,7%, а ръстът на  средните почасови възнаграждения се е ускорил спрямо месец по-рано и е бил най-сериозният такъв от март 2022 г. насам.

„Това със сигурност оправдава решението на Фед да направи пауза“, заяви Кати Джоунс, главен стратег на Charles Schwab за фиксирани доходи. „Икономиката е достатъчно силна, за да генерира работни места, а ръстът на почасовите възнаграждения от 4,5% предполага забързване на инфлацията, според много от представителите на Фед."

Въпреки че представителите на Фед се надяват, че растежът на заетостта ще остане достатъчно силен, за да не попречи на икономическия растеж, те биха искали да наблюдават по-умерено повишение на заплатите, тъй като очакват потвърждение, че инфлацията ще продължи да се забавя до целта си от 2%.

„Ние не търсим по-слаб пазар на труда“, заяви председателят на Фед Джером Пауъл пред репортери в сряда, след като централната банка остави лихвените проценти на най-високото ниво от две десетилетия. „Очакваме инфлацията да продължи да спада, както през последните шест месеца.“

Представителите на Фед обръщат и голямо внимание на това как динамиката на търсенето и предлагането на работна ръка влияе върху ръста на заплатите. Средните почасови доходи са се увеличили с 0,6% спрямо декември и с 4,5% на годишна база.

Увеличението на заплатите в началото на 2024 г. ще бъде добра новина за президента Джо Байдън, който се опитва да убеди американските избиратели, че икономиката е силна преди президентските избори през ноември.

Докладът за работните места също показа, че коефициентът на участие - делът на населението, което работи или търси работа е останал стабилен на ниво от 62,5%. Все по-голямото участие на жените в работната сила помогна да се компенсира спадът при мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още