IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабият ръст на разходите за труд в САЩ носи спокойствие на Федералния резерв

Индексът на разходите за труд (ECI) се е повишил с 0,9% през четвъртото тримесечие

19:12 | 31.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Широкият измерител на разходите за труд в САЩ се е понижил повече от очакваното през последното тримесечие на 2023 г., което е още един знак, че инфлационният натиск отслабва и Федералният резерв ще може да понижи лихвите си, пише Bloomberg.

Индексът на разходите за труд (ECI), който измерва заплатите и обезщетенията, се е повишил с 0,9% през четвъртото тримесечие, отбелязвайки най-малкия си напредък от 2021 г. насам, след като напредна с 1,1% през предходния тримесечен период, сочат данните на Бюрото по трудова статистика, публикувани в сряда.

Отделен доклад на изследователския институт ADP показа, че компаниите са разкрили 107 хил. работни места през януари, по-малко от очакваните 145 хил., а ръстът при заплащането се е забавил.

Разходите за труд в САЩ нарастват с най-слабия си темп от 2021 г. насам. Източник: Bloomberg Разходите за труд в САЩ нарастват с най-слабия си темп от 2021 г. насам. Източник: Bloomberg

Отслабването на натиска върху заплатите е в съответствие с инфлацията, която до голяма степен се забавя по-сериозно от очакваното, докато по-слабото наемане увеличава рисковете за пазара на труда през следващите месеци.

Очаква се служителите на Фед да оставят основната си лихва на текущото равнище по време на първата си среща за 2024 г. Данните за пазара на труда накараха инвеститорите да увеличат залозите си за разхлабване на паричната политика още през март.

„С повишаването на производителността на труда с 1,5% до 2,0% през последните тримесечия, този темп на растеж на заплатите е в съответствие с инфлационните цели на Фед“, коментира Нийл Дута ръководител на икономическия отдел в Renaissance Macro Research, в бележка. „В този момент, колкото по-дълго чака Фед, толкова по-голям е рискът от влошаване на икономическите перспективи.“

В сравнение с година по-рано, ECI се повиши с 4,2%, което е най-малкият годишен напредък от края на 2021 г. Въпреки това този темп беше доста по-висок от обичайния, наблюдаван в годините преди пандемията.

Въпреки че има редица други показатели за доходите, които се публикуват по-често, включително данните за средното почасово заплащане в месечния доклад за работните места, икономистите често предпочитат ECI, тъй като той не е изкривен от промените в заетостта по професии или отрасли.

Заплатите също са се повишили с 0,9% през четвъртото тримесечие и са се увеличили с 4,3% спрямо година, записвайки най-малкото годишно увеличение от 2021 г. насам.

Коригирани спрямо инфлацията, компенсациите в частния сектор са нараснали с 0,7%, докато заплатите са се увеличили с 0,9% през четвъртото тримесечие. Силата на пазара на труда, включително положителният ръст на реалните доходи, е от ключово значение за поддържане на потребителското търсене. Данните от миналата седмица показаха, че устойчивите разходи на домакинствата са допринесли за силния растеж на брутния вътрешен продукт в края на годината, който се размина с прогнозите за рецесия.

„По-бавният темп на растеж на индекса на разходите за труд, предпочитан от Фед измерител на увеличението на заплатите, е страхотна новина за централните банкери, тъй като показва,  че натискът върху заплатите в икономиката отстъпва заедно с инфлацията при стоките и услугите и Фед може да се чувства по-спокоен да обмисли намаляването на лихвите, коментира Естел Оу, икономист от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още