IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании са обхванати от най-сериозните съкращения от година

Молбите за помощи при безработица в САЩ също са се увеличили през последната седмица на януари

17:58 | 01.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американските компании съобщават за най-сериозните съкращения на работни места през януари от началото на 2023 г. насам – една от слабостите на пазара на труда, която ще бъде на фокус през тази година, сочи доклад на Challenger, Gray & Christmas от четвъртък, цитиран от CNBC.

Компанията посредник за намиране на работа съобщи, че планираните съкращения възлизат на 82 307 за месеца, или със 136% повече, отколкото през декември, но все още с 20% по-малко от същия период година по-рано.

Броят на съкращенията беше вторият най-голям от 2009 г. насам, а наемането беше най-ниското от 14 години.

Технологичният и финансовият бяха най-сериозно засегнатите сектори, а някои от водещите компании в Силициевата долина като Microsoft, Alphabet и PayPal обявиха за съкращения в началото на годината. Amazon заяви, че ще намали броя на служителите си, както направи UPS по време на периода с най-сериозни съкращения от март 2023 г. насам.

„Вълна от съкращения обхвана американските компании през януари след спокойното четвърто тримесечие“, заяви Андрю Чалънджър, заместник-управител на Challenger, Gray & Christmas. За съкращенията допринасят и „по-широките икономически тенденции и стратегическа промяна към по-сериозна автоматизация и приемане на изкуствения интелект (AI) в различни сектори, въпреки че в повечето случаи компаниите посочват намалението на разходите като основна причина за съкращенията.

Съкращенията във финансовия сектор се равняват на  23 238 хил. позиции , като това беше най-слабият месец за сектора от септември 2018 г. насам. Тези в технологичния сектор достигат 15 806, също най-сериозното съкращение от май 2023 г. насам.

Докладът последва данните на ADP, които показаха, че работните места в частния сектор са се увеличили със 107 хил. през месеца. В петък Министерството на труда ще публикува своите резултати за работните места извън селскостопанския сектор.

В четвъртък данните за първоначалните молби за помощи при безработица показаха, че броят на подадените за първи път искове достига 224 000 през седмицата, приключила на 27 януари, или с 9 хил. повече, отколкото през предходната седмица. Т. нар. продължаващи молби са се увеличили със 70 хил., съобщиха от Министерството на труда в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още