IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мекото кацане може и да се изплъзне на американската икономика

Съществува риск Федералният резерв да задържи лихвите си прекалено високи, докато нещо не се пречупи

14:42 | 08.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите и облигациите поскъпнаха в края на миналата година с надеждата, че през 2024 г. ще се появи на пръв поглед добра комбинация от фактори, които ще подкрепят финансовите активи през 2024 г. – забавяне на инфлацията, сериозен икономически растеж, стабилен пазар на труда, и ще доведат до понижаването на лихвите с общо 150 базисни пункта. Председателят на Фед Остън Гулсби нямаше точно това предвид, когато каза, че икономиката е напът да постигне мекото кацане – сценарий, върху който инвеститорите се съсредоточиха, пише Конър Сен в коментар за Bloomberg.

Икономическият растеж остава стабилен в началото на годината, но някои публикувани наскоро данни и коментарите на гуверньора на Фед Джером Пауъл показват, че очакваният сценарий е все по-малко вероятен. Няколко ключови мерки за бизнес нагласите увеличиха вероятността ръстът на производството да ускори инфлацията. В същото време Пауъл заяви, че Фед ще търси допълнителни доказателства за стабилно отслабване на ценовия натиск, преди да намали основните лихви.

На фона на трайното забавяне на инфлацията при наемите и на ръста на цените до нивата отпреди пандемията, няма много причини да вярваме, че инфлацията може да се забърза сериозно и устойчиво.

И все пак последните данни усложниха картината. По отношение на бизнес настроенията голямата новина миналата седмица беше докладът за производството на Института за управление на доставките (ISM), който показа, че новите поръчки са започнали отново да нарастват за първи път от август 2022 г. насам. Това се очакваше от доста време.

По-притеснителен по отношение на инфлацията беше докладът на ISM за сектора на услугите, който излезе в понеделник, отчитайки най-сериозния ръст на измерителя на платените цени. Данните провокират известни съмнения дали общата инфлация ще остане на ниските нива, които наблюдаваме от миналата година насам.

Междувременно Федералният резерв изглежда готов да изчака още малко, за да види как ще се развият нещата. Пауъл използва две възможности през изминалата седмица, за да отхвърли пазарните залози за ранно начало на разхлабването на политиката. Умерените нагласи на трейдърите за намаление с 25 базисни пункта през март и сигурно понижение през май се понижиха до само 80% вероятност за действие през май.

Рискът е, че този ръст на фабричните поръчки и може би по-бързата инфлация загатват за период на бърз растеж, последван от рязък спад, но Фед използва подобрението в цикличната икономическа активност, за да отложи намаляването на лихвите колкото може по-дълго.

Предвид слабата 2023 г. умереното възстановяване на фабричните поръчки и активността на жилищния пазар е логично, със или без намаления на лихвите. Логично би било и повишение на цените в някои части на икономиката, които бяха слаби, като например при цените на товарните превози.

Но няма съмнение, че паричната политика продължава да ограничава растежа. На фона на сегашните разходи за финансиране изглежда малко вероятно компаниите да бързат да разширяват капацитета си или да започнат да строят нови апартаменти. Въпреки сериозния ръст на новите работни места през януари средната работна седмица е намаляла отново, което предполага, че рисковете на пазара на труда остават.

Вместо да се смята кога ще бъде първото намаляване на лихвите, предизвиквайки безпокойство сред бизнеса и потребителите, които трябва да вземат заеми или да рефинансират дълговете си, би било по-добре да се започне с по-ранни и и с по-сериозни намаления. Това трябва да се случи със заявката, че няма гаранция, че цикълът на разхлабване на паричната политика ще бъде дълготраен и с много сериозни намаления, ако икономиката показва признаци на сериозно ускоряване. Вместо това потенциалният ръст на цикличната икономическа активност и евентуалното ускорение на инфлацията има риск да объркат Фед и да накарат представителите му да задържат лихвите прекалено рестриктивни, докато нещо не се пречупи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още