IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: В края на годината може да има натиск за понижаване за лихвите

Геополитическият фактор е водещ за икономическата активност и печалбите на компаниите, посочи Васил Караиванов

23:05 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Имаше голямо очакване на пазарите за намаления на лихвите, но Федералният резерв се намеси консервативно, показвайки, че докато икономиката и пазарът на труда вървят добре и инфлацията не е достигнала целта си, ще чакат данните, преди да предприемат действия около лихвените проценти. Това коментира Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му Фед може да промени позицията си, ако има много силен спад в икономическата активност, което вече ще е опасно за икономиката. “Има достатъчно основания за това очакване предвид и геополитическата обстановка, защото това удря върху международните потоци на търговия и след това на паричните потоци“, посочи икономистът.

Геополитическият елемент продължава да е водещ фактор за икономическата активност и печалбите на компаниите, заяви Караиванов. „В момента в САЩ се наблюдава рекордно дълъг период на обърната крива на доходността, като краткосрочните лихви са по-високи от дългосрочните. Това е индикация за рецесия на пазарите“, коментира той. 

В краткосрочен план стратегията на пазарите ще е в очакване на ръст, тъй като предстоят избори в САЩ, а там близо 15% от доходите на хората се формират от капиталовите пазари. Гостът обясни, че в изборни години се предприемат мерки за силен пазар, който да предразположи избирателите за гласуване.

"След това идва реалността, когато натискът от икономиката, геополитиката, валутни курсове, лихвени проценти, започват да оказват влияние… И може да очакваме към края на годината да има натиск за понижаване за лихвените равнища. Понижаването на лихвите може да бъде лостът, който да извади акциите нагоре и забогатяването на избирателите“, посочи Караиванов.

Икономистът очаква, че технологичните гиганти може да развият нова ключова технология, която да подхрани пазарните нагласи подобно на изкуствения интелект (ИИ) тази година, защото въвеждането на нови технологии е това, което движи икономиките.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още