IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в САЩ записва най-сериозния си ръст от четири месеца

Индексът на мениджърите по поръчките на Института за управление на доставките достига 53,4 пункта през януари

18:46 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Секторът на услугите в САЩ се е разширил с най-бързия си темп от четири месец насам през януари, след като почти стагнира в края на 2023 г., подкрепен от ръста на поръчките и заетостта, предава Bloomberg.

Индексът, изчисляван от Института за управление на доставките (ISM), на мениджърите по поръчките в сектора на услугите се е повишил с 2,9 пункта до 53,4 пункта миналия месец. Резултатът остава над границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, като увеличението през последния месец надминава всички прогнози на икономистите, анкетирани от Bloomberg.

Измерителят на разходите за материали е напреднал със 7,3 пункта, най-много от 2012 г. насам, до 64 пункта през януари. Това е най-виското ниво на индекса от февруари 2023 г. и показва, че цените растат с по-бързи темпове.

Американските компании се борят с нарастващите разходи за доставки на фона на атактите в Червено море, които принудиха превозвачите да променят маршрутите си и да не минават през Суецкия канал.

Измерителят на новите поръчки, направени при доставчиците на услуги, заместител на бъдещото търсене, се е повишил до тримесечен връх от 55 пункта.

Индексът на бизнес активността, който е паралелен на измерителя за фабричното производство на ISM, остава стабилен на ниво от 55,8 пункта.

„По-голямата част от респондентите посочват, че бизнесът е останал стабилен“, заяви в изявление Антъни Нийвс, председател на комисията за бизнес проучвания на ISM Services. „Те са оптимисти за икономиката заради потенциалното намаление на лихвите, но остават предпазливи по отношение на инфлацията, свързания с нея натиск върху разходите за живот и продължаващите геополитически конфликти“, допълва Нийвс.

„Икономическите сигнали са смесени. Слънчевата и вятърната енергия се радват на ръст, а при корабостроенето и производството на електрически превозни средства се наблюдава забавяне. Но като цяло икономиката е в добра форма и няма непосредствена заплаха от рецесия“, казва още той.

Измерването на заетостта в сектора на услугите отново показва ръст до 50,5 пункта. Правителственият доклад за пазара на труда в петък отечете, че общият ръст на заплатите далеч надвишава прогнозите, а това вероятно ще забави евентуално намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още