IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед вероятно ще намалява лихвите си бавно и непостоянно

Представителите на регулатора се обединиха около идеята за предпазливи стъпки, които да не навредят повече

21:19 | 27.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има една поговорка за това как Федералният резерв управлява лихвите си – „те се качват по ескалатора и слизат по асансьора“. Този път вероятно нещата ще се случат наобратно, разочаровайки инвеститорите, които залагат на по-бързо понижение, пише Bloomberg.

Лихвите бяха повишени през 2022 г. и 2023 г. с най-бързите темпове от четири десетилетия насам, докато централната банка се опитваше да овладее ускоряващата се инфлация. Сега, когато ценовият натиск отслабва и икономиката все още е силна, представителите на Фед са готови да намалят лихвите с по-бавно и вероятно непостоянно темпо.

През последните дни те намекнаха как би изглеждало това на практика, като повечето се обединиха около по-предпазливия и бавен подход по отношение на лихвите. Заместник-председателят Филип Джеферсън припомни ситуацията през 90-те години на миналия век, когато Федералният резерв постигна „мекото кацане“ за икономиката, благодарение на това, че намали лихвите, направи пауза на три срещи и след това отново намали лихвите.

Цикълът на разхлабване на паричната политика този път ще бъде различен. Графика: Bloomberg Цикълът на разхлабване на паричната политика този път ще бъде различен. Графика: Bloomberg

„Фед може да бъде търпелив във всеки аспект този път“, заяви Линдзи Пиегза, главен икономист на Stifel Financial Corp. „Пътят, след като започне разхлабването на политиката, вероятно няма да бъде толкова равен и предвидим, колкото пазарът очаква.Федералният резерв няма причина да бърза с пониженията“.

Темпото има важни последици за потребителите и бизнеса - референтната лихва на Фед влияе върху разходите по заемите за ипотеки, автомобили и кредитни карти, както и върху нагласите за президентските избори. По-ниските лихви може да окажат подкрепа на президента Джо Байдън.

Но основите на този цикъл на разхлабване изглеждат много по-различно отколкото при предходните. Макар че Фед обикновено намалява лихвените проценти в отговор на рецесии, икономиката на САЩ остава изненадващо устойчива. Отделно нивото на безработица от 3,7% е почти същото като това, когато централната банка започна да повишава лихвите през март 2022 г.

Тази сила, съчетана с по-високата от прогнозираното инфлация през януари, засилва предпазливия подход, не само за първото намаление, но и за бъдещите съкращения. Централните банкери също многократно са подчертавали необходимостта решенията им да се основават на актуалните икономически данни. Миналата седмица Кристофър Уолър каза, че централната банка трябва да бъде „търпелива, внимателна, методична“.

„Като се има предвид ниската безработица и икономиката, която изглежда се движи със стабилен темп на растеж, идеята трябва да е „първо да не навредим“, заяви Кати Джоунс, главен стратег на Charles Schwab. „Има много възможности за намаляване на лихвите, ако икономиката отслабне, но възстановяването на инфлацията би било по-трудно за преодоляване.“

Представителите на Фед бяха обнадеждени от изненадващото отслабване на ценовия натиск в края на миналата година, но някои предупредиха, че подобрението до голяма степен се наблюдава при енергията и стоките, докато цените на услугите остават упорито високи. По-горещите от очакваното данни за заетостта и инфлацията също промениха пазарните нагласи, като сега инвеститорите залагат, че първото намаление на лихвите ще бъде през юни или юли.

Данните, които трябва да бъдат публикувани в четвъртък, се очаква да покажат, че инфлацията, измерена чрез предпочитания от Фед измерител, се е ускорила през януари.

Федералната комисия за отворен пазар прогнозира три намаления на лихвите тази година, според медианната оценка на централните банкери от декември. Те ще актуализират своите прогнози на срещата на 19-20 март, но кога ще започнат съкращенията може да е трудно да се предвиди.

Управителят на Федералния резерв във Филаделфия Патрик Харкър миналата седмица подкрепи идеята за „стабилно, бавно понижение“ на лихвите, за да се минимизират рискът и общата несигурност. Междувременно гуверньорът на Федералния резерв в Кливланд Лорета Местър каза, че не е необходимо да се правят промени в лихвените проценти само на срещите, на които служителите представят актуализирани тримесечни икономически прогнози, "стига комуникацията помежду им да е наред".

През 2004-2006 г. Алън Грийнспан провеждаше политика на „премерени“ увеличения с по четвърт пункт на среща, което някои представители на Фед смятат, че е направило финансовите пазари твърде уверени – нещо, което централните банкери в момента може и да не им гарантират.

Единият вариант е да се предприемат съкращения на два етапа, като се започне с няколко съкращения от по 25 базисни пункта, последвани от потенциално дълга пауза, коментираха икономисти на Deutsche Bank, начело с Матю Луцети, в бележка от понеделник.

Всякакви изненади могат да предизвикат критика от страна на властта към Фед. Бившият президент Доналд Тръмп заяви че няма да назначи отново гуверньора Джером Пауъл, ако спечели втори мандат през ноември.

„Ако движенията изглеждат произволни, тогава това потенциално създава проблемен имидж на банката “, заяви Стивън Стенли, главен икономист за САЩ в Santander US Capital Markets LLC. „Предполага се, че те трябва да отговарят на данните. Докато може да се докаже, че промените са зависими от данните, мисля, че всичко е наред.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 27.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още