IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившата главна юристка на OneCoin бе осъдена на 4 години затвор

Американски съд отхвърли искането на Ирина Дилкинска да се върне в България, за да се грижи за децата си

09:53 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бившата главна юристка на печално известната криптокомпания OneCoin бе осъдена на четири години затвор, след като призна, че е помогнала за изпирането на стотици милиони долари от измамната схема, съобщава Bloomberg.

Ирина Дилкинска се призна за виновна през ноември по обвиненията срещу нея в измама и пране на пари. Американският областен съдия Едгардо Рамос в сряда отхвърли искането ѝ да не лежи в затвор, а да се върне в България, за да се грижи за децата си.

Наричайки я „много интелигентна жена“ и жена, която е трябвало да има по-добра преценка за ситуацията, Рамос нареди Дилкинска също така да плати компенсации на стойност 118,4 млн. долара. Тя можеше да получи присъда до десет години в рамките на американското законодателство.

„Имала е на разположение, каквото е трябвало, за да знае в какво се замесва“, коментира Рамос в решението си. „Честно казано, не разбирам какво ѝ е попречило да излезе от схемата“, допълни той.

Дилкинска е поредната с присъда заради участието си в Понци схемата OneCoin на стойност 4 млрд. долара, която никога не е имала функционираща криптовалута. Вместо това са били предлагани комисионни за членове, които набират други да купуват OneCoin пакети без реална стойност.

Ружа Игнатова, наричаната „Криптокралица“, за която е известно, че стои в основата на измамата, изчезна през 2017 г., когато схемата ѝ започна да се пропуква. Тя бе добавена към списъка на ФБР за най-издирвани бегълци през 2022 г.

Карл Себастиян Грийнууд, съосновател и основен разпространител на OneCoin, получи присъда от 20 години затвор през септември. Той обаче обжалва на базата на твърдение, че правителствен свидетел е излъгал в показанията си.

Според прокуратурата от 2014 г. до 2019 г. Дилкинска е помагала на Марк Скот, американския адвокат на OneCoin, да изпере приходи за 400 млн. долара чрез серия от инвестиционни фондове, базирани на Каймановите острови. Скот е бивш партньор в Locke Lord LLP, който през 2019 г. бе признат за виновен за пране на пари, а през януари бе осъден на 10 години затвор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още