IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът потъна за кратко под 60 хил. долара преди разполовяването

Цената на монетата се възстанови, но червената вълна остава на широкия криптопазар

10:11 | 18.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна потъна за кратко под прага от 60 хил. долара за първи път от над месец на фона на растящата волатилност преди софтуерната актуализация на блокчейна на монетата.

Тя се разменяше за 59 888 долара (спад за денонощието от 5%), преди да възстанови част от загубите, съобщава Bloomberg. Минути след 9:30 ч. биткойнът поевтинява с 4,8% до 60 921 долара.

Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последното денонощие. Графика: CoinGecko

Етерът пък се смъкна до цена от под 3 хил. долара и се търгува с понижение в стойността от 4,4% до 2961 долара. На по-широкия криптопазар също се задържа червената вълна.

Спадът е факт в навечерието на дългоочакваната актуализация на кода на биткойна, която се очаква още в петък. Т. нар. разполовяване е събитие веднъж на четири години, при което се намалява наполовина възнаграждението, което копачите на монетата получават за обработен блок в блокчейна. Досега разполовяването се е приемало за положително за цената, но сега налице са притеснения, че то може би вече е било включено в ценообразуването.

„Хората искат да намалят риска, тъй като предстои да се види дали разполовяването ще е движещо пазара събитие или ще е засенчено от борсово търгуваните фондове“, коментира Натаниел Коен, съосновател на INDIGO Fund. „Има допълнителен макрофактор, който поставя повече натиск върху рисковите активи (напрежението в Близкия изток)“, допълва той.

Поевтиняването на биткойна през последната седмица бе ускорено и от вълна на ликвидации на дълги позиции на дигитални активи. Бичи криптозалози за около 780 млн. долара бяха ликвидирани в рамките на 24 часа миналия петък. Криптовалутата отчете допълнителен спад в стойността и след като някои инвеститори обърнаха гръб на по-рисковите активи, след като Иран атакува цели на Израел.

Въпреки това дългосрочната перспектива пред биткойна остава до голяма степен положителна за цената, смятат някои пазарни участници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още