IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански завод на Opel спря работа заради недостиг на чипове

Сътресенията във веригите на доставки все още помрачават производството на Stellantis

13:53 | 26.08.22 г.
Снимка: Xabier Mikel Laburu/Bloomberg
Снимка: Xabier Mikel Laburu/Bloomberg

Автомобилната група Stellantis спря работа в завода на Opel край Сарагоса, Испания, поради недостиг на полупроводници, съобщава Automobilwoche.

В съоръжението се изграждат моделите Opel Crossland и Citroën C3 Aircross.

От ръководството на завода съобщиха, че производствената дейност е била преустановена по време на нощната смяна в четвъртък. Още пет смени предстои да отпаднат заради недостига.

„Поради извънреден и непредвиден проблем с доставките трябваше да отменим тези смени“, изтъкват от компанията.

През юли работническата организация FIM CISL предупреди, че глобалният срив на доставките на полупроводници може да коства на Stellantis до 220 хил. превозни средства загубено производство само в Италия през тази година. От синдиката добавят, че това ще бъде пета поредна година на спад на автомобилното производство в страната.

Малко преди това Stellantis заяви, че автомобилната индустрия е „обречена“ освен ако електромобилите не станат по-евтини. Концернът се стреми да намали разходите за производство на електрически превозни средства с 40% до 2030 г.

Производителят на Fiat, Peugeot и Jeep планира да произвежда някои от необходимите части на превозните средства в свои съоръжения, като същевременно притиска своите доставчици да намалят цените на компонентите.

Ако електромобилите не поевтинеят, „пазарът ще се срине“, предупреждават от Stellantis.

Концернът планира да пусне в продажба повече от 75 напълно електрически модела до края на това десетилетие и да трансформира поне някои от своите френски фабрики, за да произвеждат електромобили. Въпреки че компанията влага милиарди евро за внедряването на електрически коли, тя се ангажира да поддържа силна възвръщаемост, разчитайки на допълнителни приходи от софтуер и услуги, както и от някои първокласни превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още