IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо конструкторите Lego присъстват все по-често в корпоративните офиси?

Редица компании по света залагат на иновативни практики за решаване на проблеми

22:37 | 29.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Кампусът на Google в Ню Йорк има Lego стая, в която служителите могат да развихрят въображението си и да стимулират развитието на нови идеи чрез строенето на Lego модели, твърди бившият служител Адам Сингър, който е и представител на компанията. Инженерите в Jet Propulsion Laboratory на НАСА в Пасадена, Калифорния, използват пластмасовите блокчета, за да планират и да показват концепции чрез дизайн.

Един от създателите на „South Park” – Трей Паркър, се обгражда с конструктори Lego в студиото на компанията си, както разкрива документалния филм от 2014 г. „A Lego Brickumentary”. Паркър и други участници в създаването на филма казват, че реденето на конкретни модели Lego е творчески освобождаващо и терапевтично, твърди единия от режисьорите на филма Даниел Юнг.

Все повече компании ползват конструктори Lego като начин за разрешаване на комуникационни проблеми. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Все повече компании ползват конструктори Lego като начин за разрешаване на комуникационни проблеми. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Представител на Паркър е отказал да коментира допълнително отвъд казаното в документалната продукция.

Джесика Милмайстер, директор в компанията за правителствени услуги V2X, започва да използва Lego елементи след LSP демонстрация. Милмайстер твърди, че отделни хора обичайно идват в офиса ѝ в Колорадо Спрингс, за да обсъдят проблем като преди това го изговарят. След това кара посетителя да изгради Lego модел, показващ същия проблем, докато обяснява какво означава или обозначава всеки компонент.

„Често установявам, че те изграждат модела с предположения, които все още не са обяснени, а това ни позволява да се заровим навътре, за да открием истинската първопричина за проблема“, коментира тя.

Използването на Lego на работното място е обект на множество проучвания, които показват как комуникацията чрез блокчетата може да помогне на компаниите да развият умения за решаване на проблеми, да подобрят комуникацията и да преодолеят предизвикателствата пред творческия процес. Има допълнителни проучвания за това как реденето помага при стрес и безпокойство, свързани с работата.

Разбира се, внасянето на купища конструктори Lego на работното място няма да оправи всичко. Системата и продуктът не са панацея срещу проблеми, които са по-дълбоки от комуникационни сривове и неразбирателство с някои хора.

„Разбирането какво е Lego Serious Play е също толкова важно, колкото и осъзнаването на всичко, което може да бъде“, коментира Размусен.

Лукасс О‘Селахан, ръководител развитие на треньори в Австралийския институт по спорт, използва LSP за обучение на бъдещи треньори и олимпийски атлети.

Той полва продукта, като дава на обучаващите се шепа блокчета и моли всеки да изгради модел, който демонстрира как човекът вижда себе си като треньор. Освен това обича да използва елементи от Lego, за да насърчи участието на тези, които са по-интровертни.

„Всеки допринася до еднаква степен, когато има една и съща купчинка блокчета пред себе си“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: zelka007 тая статия е няква измислица на някой яйчар... няма детски играчки по офисите, никога не съм виждал, за чий са ти вече като си над 30?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
Да бе , ей сега и играчки ще им давам ... :))) ... Не можем да се обърнем от работа , ще редят фигурки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още