IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните марки имат нужда китайските потребители отново да започнат да харчат по-смело

Индустрията за луксозни стоки вече се насочва към растежа, но се задават волатилни месеци

20:21 | 18.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Търсенето се забавя в САЩ, които поеха щафетата от Китай, за да се превърнат в основен двигател на търсенето на най-висок клас стоки през последните две години. Въпреки това Burberry каза, че продажбите сред американците са били най-силни през декември.

Дори и тези проблеми да бъдат преодолени, ползите от възстановяването в Китай може да не се усети еднакво. Най-големите играчи като LVMH, Hermes International и Richemont, които продължиха да инвестират през последните три години, изглежда са в най-добра позиция да устоят на волатилността.

Средата изглежда далеч по-привлекателна за тези, които са в режим на преобръщане на бизнеса, като собственика на Gucci – Kering, и Burberry. Британският луксозен бранд в момента генерира около 25% от приходите си от продажби от китайските потребители. Делът възлизаше на 40% преди пандемията, така че има много възможности за растеж, ако Китай се възстанови.

Освен това компанията привлече ключов творчески директор в лицето на Даниел Лий. И двете неща предвещават добро представяне на Burberry, но ще е нужно време, докато дизайните на Лий наберат популярност. Междувременно компанията се сблъсква с конкуренция от страна на мегабрандове, които имат ресурсите да поддържат продуктите си достатъчно известни и желани.

Оценката на Burberry изостава спрямо тази на конкурентите ѝ. Графика: Bloomberg Оценката на Burberry изостава спрямо тази на конкурентите ѝ. Графика: Bloomberg

Това може да обясни защо капитализацията на компанията изостава спрямо тази на конкурентите. За да преодолее тази пропаст, Burberry трябва да създаде такава еуфория около марката, каквато Gucci постигна в ранните етапи на своя ренесанс при бившия творчески директор Алесандро Микеле. Тълпите от китайски купувачи, посягащи към продуктите на Burberry, би трябвало да помогнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 18.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още