IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трима министри откриха първия винен маршрут в България

Винопроизводството вече е включено в списъка с нематериално културно наследство на България

17:02 | 18.02.23 г.
Снимка: Министерство на туризма
Снимка: Министерство на туризма

Трима служебни министри откриха първия винен маршрут в България. Министърът на туризма Илин Димитров, на иновациите и растежа Александър Пулев и на земеделието Явор Гечев връчиха символично на кметовете на Мелник и на Сандански – Сашо Филипов и Атанас Стоянов, първата табела, указваща винен маршрут и дестинация за винен туризъм, съобщиха от ресорните министерства.

Тримата министри отправиха послание, че виненият туризъм е част от бъдещето на устойчивото развитие на сектора и местните общности. През последните години значението на винения туризъм в контекста на общата туристическа индустрия все повече нараства, подчерта Илин Димитров.

Представителите на местната власт и бизнеса в лицето на „Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите“ – Сандански проведоха работна среща с министрите в най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостро - Кордопуловата къща в Мелник.

Основен акцент беше представянето на винена дестинация „Долината на Струма“, в съответствие с Плана за развитие и изработване на Стратегия за винения туризъм в България и обявяването на винопроизводството като елемент от нематериалното културно наследство на България.

“Винопроизводството вече е включено в списъка с нематериално културно наследство, което стана основание за изработване на табели, указващи 12 винени дестинации”, заяви Димитров.

Министерството на туризма разработва дигитална карта на България, обединяваща различни елементи на туристическата услуга и продукт – като културни и винени маршрути, фермерски пазари, развиващи местните общности, значими природни обекти и знакови забележителности от културно-историческото ни наследство. От следващата седмица стартира съвместната работна група, която да изготви заданието за създаване на единната дигитална карта на България като туристическа дестинация.

През последните години България се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм – не само заради традициите във винопроизводството и културата на виното, а и заради множество успешно функциониращи изби, част от които вече са и популярни туристически атракции. 80 изби в България предлагат винен туризъм, а 22 изби предлагат и хотелско настаняване.

Мелник е емблематичен пример за успешна винена дестинация. През 2022 г. в местата за настаняване в община Мелник са пренощували около 8 хил. туристи. От тях  българите са около 6400, а чуждестранните туристи са около 1600.  През 2022 г. Мелник бележи ръст с около 16% на чуждестранните туристи спрямо 2021 г. В тези данни не се отчита значителният еднодневен туристопоток към Мелник с нощувка в Сандански.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 18.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още