IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свиването на разходите помогна на Just Eat да генерира печалба за първото полугодие

Компанията продължава да търси купувач на Grubhub

11:49 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Резултатите на Just Eat Takeaway.com за първото полугодие успяха лесно да надминат очакванията на анализаторите, след като свиването на разходите и мерките за преструктуриране са успели да подкрепят рентабилността, пише Bloomberg.

Компанията успя да генерира печалба, отчитайки коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация от 143 млн. евро спрямо загуба от 134 млн. евро за същия период година по-рано, гласи изявление на Just Eat. За сравнение, средната прогноза на анализаторите беше за 128 млн. евро, показва проучване на Bloomberg.

Just Eat се насочи към мерки за намаляване на разходите, включително обединяване на поръчки, в опит да подобри рентабилността си. Ръстът на поръчките остава слаб след пандемията, когато заявките за доставки до вкъщи процъфтяваха по време на блокадите заради Covid-19. Гигантът в доставките освен това разширява базата си за доставки, като си партнира с компании като Lush Cosmetics.

Поръчките са намалели с 12% до 450 млн. долара през първата половина на годината, обяви базираната в Амстердам компания. За сравнение, средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 451,1 млн. долара.

Общата стойност на поръчките, направени в платформата на Just Eat за първите шест месеца на годината, е спаднала със 7 на сто до 13,2 млрд. евро спрямо средна прогноза за 13,5 млрд. евро.

Същевременно компанията запази прогнозата си за 2023 г. за коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизация от около 275 млн. евро.

Just Eat каза, че продължава активно да проучва възможностите за частичната или пълна продажба на Grubhub, която придоби през 2021 г. за около 7,3 млрд. долара. Миналата година компанията намали стойността на базираното в САЩ звено с 3 млрд. евро.

Освен това Just Eat обяви, че Брет Висинк ще се оттегли от поста главен финансов директор на годишното общо събрание през май 2024 г. Надзорният съвет ще започне процес по намирането на наследник на позицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още