IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Just Eat Takeaway повиши годишната си прогноза

Компанията продължава да проучва възможността за продажбата на Grubhub

11:10 | 19.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Just Eat Takeaway.com повиши годишната си прогноза и заяви, че продължава да се възстановява от миналогодишното забавяне на бизнеса, пише Bloomberg.

Компанията за доставка на храни повиши прогнозата си за 2023 г. за коригираната печалба преди данъци, лихви, обезценка и амортизация до около 275 млн. евро от около 225 млн. евто преди. Освен това очаква свободният ѝ паричен поток да стане положителен до средата на 2024 г. и заяви, че ще започне програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 150 млн. евро.

„Усилията ни за подобряване на рентабилността изпреварват плана“, коментира Итсе Гроен, главен изпълнителен директор на Just Eat Takeaway.com.

Анализаторът на Jefferies Жил Торн пък написа, че насоките на компанията представляват „съществено надграждане“.

Just Eat е сред компаниите за доставка на храна, които преживяха скок на поръчките по време на пандемията, но след това се сблъскаха със забавяне на бизнеса, след като ресторантите отново започнаха да приемат посетители. Инфлацията пък принуди мнозина да насочат средствата си в други посоки.

Конкурентът Deliveroo значително сви операциите си през миналата година, като излезе от няколко европейски държави и заяви, че ще съкрати 9% от работната си сила. Миналия месец Just Eat разкри, че ще се раздели с около 1700 шофьори във Великобритания.

Същевременно Just Eat продължава активно да проучва възможността за частична или пълна продажба на Grubhub, която придоби през 2021 г. за около 7,3 млрд. долара. Миналата година тя сви стойността на базираното в САЩ звено с 3 млрд. евро.

Поръчките на Just Eat Takeaway.com са спаднали с 14 на сто до 227,8 млн. през първото тримесечие, разкри базираната в Амстердам компанията. За сравнение, средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, беше за 231,1 млн.

Общата стойност на поръчките, направени в платформата на Just Eat през последното тримесечие се е свила до 6,67 млрд. евро, спрямо средна прогноза за 6,91 млрд. евро. Компанията заяви, че очаква изменението на общата стойност на поръчките да се движи от -4% до +2% на годишна база през 2023 г., като ще се завърне към растежа чак в края на календарната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 19.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още