fallback

Климатични активисти блокираха пътя за фестивала Burning Man

Те протестират срещу масовото ползване на еднократна пластмаса на събитието и срещу пристигащите с частни самолети

17:40 | 29.08.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Четирима климатични активисти са арестувани в Невада, САЩ, след като блокираха магистралата към фестивала Burning Man за повече от час, настоявайки организаторите да забранят частните самолети, еднократната пластмаса и неограниченото ползване на енергия на събитието, пише Bloomberg.

Група протестиращи от Extinction Rebellion, Rave Revolution и Scientist Rebellion се оковаха с вериги за ремарке от другата страна на пътя, а надписите им гласяха: „Майката Земя се нуждае от нашата помощ“ и „Промяна на системата“. Всичко това предизвиква гняв сред посетителите на фестивала и полицията, като един полицай премина с автомобила си през блокадата, като на косъм пропусна активистите, съобщи Guardian.

След като започва като неформално събиране в Сан Франциско през 1986 г., Burning Man прераства в огромно събитие с много пари и знаменитости, които го посещават в последните години. Фестивалът увеличи въглеродния си отпечатък до 100 хил. тона въглероден двуокис годишно, сочи пътната карта за устойчивост на фестивала, публикувана през 2019 г.

#THREAD ? Burning Man Festival Road SHUT DOWN for nearly 2 hours, Attendees Fight Protesters and Tribal RANGERS RAM Blockade and Point Gun at Activist’s Head – NEVADA

Videos by Oliya @ScooterCasterNY Desk@freedomnews.tv to license (1 of 12) pic.twitter.com/h1pRH5gqUJ

— FreedomNews.Tv FNTV (@FreedomNTV) August 28, 2023

Въпреки амбициите на организаторите на събитието то да стане въглеродно отрицателно до 2030 г. и ангажимента на основателите „да не оставят следи“, климатичните активисти смятат, че не се прави достатъчно, за да се компенсира притока на кемпери и частни самолети, които събитието привлича. Те са недоволни и от множеството пластмаса за еднократна употреба на фестивала и от факта, че посетителите все повече разчитат на климатици, за да се охлаждат от горещините в пустинята.

„Burning Man привлича елита на елитите да купонясва и да се преструва, че е в безкласово общество без пари“, коментира Томи Диаконо, основател на Rave Evolution. „Но повече частни самолети от всякога летят до фестивала. Изгаряме пропан за забавление. Климатизираните части стават все по-големи всяка година“, посочва още.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 29.08.23 г.
fallback
Още от Lifestyle виж още