IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК забрани придобиването на eTraveli от Booking на стойност 1,6 млрд. евро

Базираната в САЩ Booking владее около 60 на сто от онлайн пазара на туристически резервации в Европа

14:51 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) отказа да разреши на онлайн компанията за краткосрочно настаняване Booking да закупи шведската платформа eTraveli по силата на европейските закони за защита на конкуренцията, предаде Ройтерс. Цената на придобиването възлиза на 1,6 млрд. евро.

Базираната в САЩ Booking владее около 60 на сто от онлайн пазара на туристически резервации в Европа, посочва ЕК. eTraveli управлява няколко сайта за сравняване на цени на полети и купуване на самолетни билети.

"Придобиването на eTraveli от страна на Booking ще засили доминиращата ѝ позиция на онлайн пазара и ще повиши цените за хотелите, а вероятно и за потребителите", заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. По думите му Booking не е предоставила нужното, за да отговори на тези опасения, което е довело до решението на комисията да забрани сделката.

По време на разследването на въпроса, проведено от ЕК, други играчи от туристическия сектор, включително хотели и конкуренти на Booking, са изразили опасения, че поглъщането на eTraveli ще намали конкуренцията и ще повиши цените, посочва Еврокомисията.

От Booking са представили като алтернатива да показва на потребителите предложенията за хотели на платформите на конкурентите, след като са закупили самолетни билети от неговите сайтове. Показаните алтернативи за подбрани от търсачката на Booking - KAYAK. Според ЕК обаче това предложение е непрозрачно, неефективно и трудно за наблюдение.

Booking има право да оспори решението на Комисията.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още