IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернар Арно отстъпи второто място сред най-богатите хора в света на Джеф Безос

Богатството му е намаляло с 6,8 млрд. долара от сряда насам, когато компанията отчете по-слаб ръст на продажбите

14:38 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бернар Арно изгуби второто си място сред най-богатите хора в света, след като разпродаване на акциите на луксозни компании сви нетното му състояние под това на шефа на Amazon.com Джеф Безос, съобщава Bloomberg.

Арно е основател и главен изпълнителен директор на LVMH – френският луксозен гигант, който притежава марки като Louis Vuitton и Moet & Chandon. Богатството му е намаляло с 6,8 млрд. долара от сряда насам, когато компанията отчете по-слаб ръст на продажбите.

Богатството на Арно сега възлиза на 155,1 млрд. долара, малко под състоянието от 156,3 млрд. долара на Безос според индекса на Bloomberg за милиардерите.

Арно стана най-богатият човек в света в края на 2022 г., задминавайки собственика на Tesla Илон Мъск, след като технологичните акции се оказаха затруднени на фона на високата инфлация. Той отново се върна на втора позиция през май, но не е бил под това място от октомври 2022 г.

Ударът върху богатството на Арно отразява мудните продажби в луксозния сектор тази година на фона на охлаждащото се търсене от засегнатите от инфлацията потребители в САЩ и неравномерното икономическо възстановяване в Китай. Акциите на LVMH поевтиняха с около 10% в Париж през трите дни след отчета за тримесечието, преди да се възстановят в понеделник. За годината те бележат спад от 1,9%.

За сравнение, Безос и Мъск печелят от възстановяването на технологичните акции. Мъск е добавил още 96,8 млрд. долара към портфейла си тази година, след като акциите на Tesla поскъпнаха със 106%. Богатството на Безос е нараснало с 49,3 млрд. долара тази година в резултат на скок от 58% на акциите на Amazon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още