IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на LVMH Бернар Арно е разследван за сделки с руски олигарх

Става дума за имотни сделки, за които тече предварително разследване

10:48 | 01.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg
Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Парижката прокуратура разследва главния изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно за финансови трансакции, включващи руския олигарх Николай Саркисов, пише CNBC.

В четвъртък френският вестник Le Monde съобщи, цитирайки френското звено за финансово разузнаване Tracfin, че Саркисов е купил недвижим имот в алпийски курорт с помощта на заем от Арно.

Парижката прокуратура пък потвърди, че от 2022 г. е в ход предварителното разследване и че доклад на Tracfin е насочил „вниманието на прокуратурата към операции, касаещи г-н Бернар Арно и г-н Саркисов, които вероятно могат да се характеризират като действия за пране на пари“.

От прокуратурата отказват да коментират допълнително случващото се. Предварителното разследване на означава непременно, че има нарушение, а Le Monde цитира близък сътрудник на Арно, според когото сделката е била в обхвата на френското законодателство.

Арно е основател, главен изпълнителен директор и председател на най-голямата компания за луксозни стоки в света и един от най-богатите хора. През февруари той загуби дело във висшия съд срещу френски данъчни следователи, свързано със това доколко законно е било нахлуването в централата на LVMH през 2019 г. Акцията беше свързана с разследване за данъчни измами, свързани с дейности в Белгия.

Николай Саркисов е високопоставена фигура в руската застрахователна компания на брат си Сергей RESO-Garantia.

Заместник-главният изпълнителен директор на RESO-Garantia Игор Иванов коментира пред CNBC, че нито компанията, нито лично Николай Саркисов са участвали в сделката и че Саркисов никога не се е срещал с Арно.

„Сделката беше управлявана от малко инвестиционно звено, което инвестира професионално в европейски недвижими имоти. Състоеше се в придобиване на апартаменти в стара сграда в Куршевел от различни частни собственици, с оглед по-късно да бъдат продадени“, посочва Иванов в имейл. „Всички сделки бяха извършени от френски компании, чрез френски нотариуси, от френски адвокати от всички страни. Това беше обикновена сделка с недвижими имоти“.

Иванов допълва, че нито компанията, нито Саркисов са получили някакво искане от френските власти за предоставяне на документи.

LVMH не е отговорила на запитването на CNBC за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 01.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 6
andy
преди 7 месеца
До: andy Бай Гън и синче, колко далавери правят в укристан, но всички се правят на разсеяни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
andy
преди 7 месеца
А ако беше олигарх от ФАЩистан, щяха ли да го разследват?! Или те америкoфашистите са с божествен имунитет?! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още