IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carlsberg запази годишната си прогноза въпреки предизвикателната среда

По-високите цени компенсират спада на обемите през последното тримесечие

15:20 | 31.10.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Carlsberg се придържа към прогнозата си и отчете увеличение на приходите от продажби, след като по-високите цени са компенсирали по-слабото търсене по време на дъждовното лято в Европа, пише Bloomberg.

Датската пивоварна каза, че приходите ѝ от продажби са се увеличили с 5,8% на органична база през третото тримесечие, а обемите са спаднали с 3 на сто – два пъти повече от понижението, очаквано от анализаторите.

Производителите на бира повишават цените на продуктите си, за да компенсират нарастващите разходи за съставки и производство, но това може да е деликатен ход, особено що се отнася до баланса, тъй като някои потребители могат да намалят покупките на продукти, които не са от първа необходимост, за да облекчат финансовия натиск.

Производителят на Tuborg запази годишната си прогноза за 4-7% ръст на оперативната печалба. Освен това обяви нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. крони.

„Постигнахме стабилен ръст на приходите в предизвикателна среда“, коментира главният изпълнителен директор Джейкъб Ааруп-Андерсен, който пое ръководството на Carlsberg през септември. Той посочва по-високите цени като двигател на резултатите.

Акциите на компанията първоначално повишиха стойността си с 2%, преди да се понижат в началото на търговията.

Миналата седмица конкурентът Heineken заяви, че все още е напът да достигне целта си за печалбата за тази година, въпреки че по-високите цени и икономическата несигурност карат потребителите в много част на света да се отдръпнат от покупките на премиум напитки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още