IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Estée Lauder потънаха, след като оряза прогнозите си

Спадът повлия отрицателно на книжата и на други компании от козметичната индустрия

16:08 | 01.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вече ударените акции на Estée Lauder потънаха още повече, след като гигантът в козметичната индустрия оряза годишните си прогнози заради проблеми в Китай и Близкия изток. Вследствие се понижиха цените на книжата и на конкурентите заради опасения за по-широко забавяне, съобщава Bloomberg.

Ключовият бизнес с търговия при пътувания в Азия на собственика на брандовете MAC и Tom Ford затъва заради по-слабо от очакваното търсене. Продължаващата слабост по този канал, както и спадът заради войната между Израел и „Хамас“, показват, че компанията отново не е успяла да стъпи здраво на земята, което означава, че вероятно ще продължава да губи пазарен дял за сметка на L’Oréal.

За текущата фискална година Estée Lauder очаква представяне при нетните продажби в диапазона от спад с 2% до ръст от 1% спрямо предишната година и печалба между 2,08 и 2,35 долара на акция. През август тя прогнозира нетните продажби да нараснат с между 5% и 7% и печалба от 3,43 до 3,70 долара на акция.

Estée Lauder заяви, че нетните продажбите през последното ѝ тримесечие са се свили с 10%, което съответства на мрачната прогноза на компанията от август. Тя посочи, че инцидент с киберсигурността през юли е ударил печалбата за първото тримесечие с 8 цената, малко повече от очакваното.

„Макар че имахме по-добро от очакваното тримесечие, понижаваме перспективите си за фискалната 2024 г. предвид нарастващите външни препятствия, а именно по-бавния растеж на по-луксозните марки за красота като цяло в търговията на дребно в Азия и в континентален Китай“, каза главният изпълнителен директор Фабрицио Фреда в изявление.

Акциите поевтиняха с цели 16% в предпазарната търговия в сряда в Ню Йорк. Ако спадът в предпазарната търговия се задържи, очаква се цената на акциите да достигне най-ниското си ниво от октомври 2017 г. Стойността им е спаднала с 48% за тази година до вторник.

Книжата на конкурента Coty Inc. Поевтиняха с 2,2% в предпазарната търговия в Ню Йорк, а на L’Oréal – с 0,8% в Париж.

За текущото тримесечие компанията сега очаква нетните продажби да намалеят с между 9% и 11% спрямо предходната година и очаква нетна печалба на акция с намалена стойност между 47 цента и 57 цента на акция. Потенциалните рискове от прекъсване в Израел и Близкия изток се очаква да има низходящо влияние от 8 цента. Компанията не разкрива каква част от приходите генерира в региона.

Estée Lauder заяви, че планира да ускори и разшири плана за възстановяване на печалбата, за да коригира маржовете си на печалба през фискалните 2025 и 2026 години . Компанията заяви, че очаква да увеличи оперативната печалба от 800 млн. долара до 1 млрд. долара чрез инициативите по този план, без да предоставя много подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още