IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елтън Джон предлага на търг свои притежания на стойност 10 млн. долара

Най-ценни в предложенията са 360 колекционерски снимки

17:35 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kevin Mazur/Getty Images for The Rock and Roll Hall of Fame
Снимка: Kevin Mazur/Getty Images for The Rock and Roll Hall of Fame

След като продаде дома си в Атланта през 2023 г. за 7,2 млн. долара, поп звездата Елтън Джон и съпругът му Дейвид Фърниш предлагат на търг съдържанието му, съобщава Bloomberg.

Осем отделни продажби на Christie’s в Ню Йорк ще включат 900 лота, оценени на общо 10 млн. долара. Те ще бъдат предложени на три търга на живо от 21 до 23 февруари и 6 онлайн аукциона. Лотовете включват чифт от сребристите ботуши на платформа от 70-те на изпълнителя (с оценка 5-10 хил. долара) и автомобила му Bentley от 1990 г. (25-35 хил. долара).

Значителна част от разпродажбата е изпълнена с лични артикули от колекцията на изпълнителя, включително часовник Rolex Daytona с 18-каратово злато, диамант и оранжев сапфир с леопардова каишка, оценен на между 40 хил. и 60 хил. долара, пиано Yamaha, което е било в хола му (30-50 хил. долара) и емблематични за пищния стил на певеца чифт слънчеви очила от около 1975 г., оценени на 2000 до 3000 долара.

За много истински колекционери обаче акцентът на продажбата ще бъдат приблизително 360-те снимки от огромния брой, който притежават Джон и Фърниш. Елтън Джон „притежава над 7000 снимки“, казва международният ръководител на отдела за снимки в Christie’s Дариъс Хаймс, което значи, че предстоящата продажба е „малка част от това, което притежава“. Това обаче е едва вторият път, когато певецът се разделя с части от колекцията си, посочва Хаймс, което го прави рядка възможност както за колекционери на фотографии, така и за фенове.

Някои от най-скъпите снимки са следвоенна съвременна арт фотография. Снимка на Андреас Гурски от 2004 г., озаглавена Dior Homme, е с оценка между 300 хил. и 500 хил. долара, каквото оценка получава и кадър на Синди Шърман.

Има и няколко много желани модни фотографии. „Има един невероятен Ричард Аведон от 1955 г., който е заснет за поредица на Harper’s Bazaar в Париж“, казва Хаймс. Това само по себе си е като цяло уникално, защото това е бил кадърът, който след това е бил ползван за отпечатване и има всички маркировки и хартийката с надписа, както се появява в Harper’s, обяснява той. Изображението, носещо името Dovima With Elephants, се оценява на 100 хил. до 150 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още